Israël in het Midden-Oosten is een land met een bijzondere geschiedenis, terwijl het eigenlijk pas sinds 1948 een eigen staat is. Over het gebied waar Israël is opgericht is sindsdien een strijd aan de gang die nog steeds niet helemaal over is. Ondanks dit is het een erg mooi land en zeker waard om eens te bezoeken. In dit artikel deel ik alles over een rondreis door Israël langs Tel Aviv, Jeruzalem en de Dode Zee.

(Meer lezen over de geschiedenis van Israël en alle gebeurtenissen? Dit artikel vond ik zelf erg interessant)

Bijzondere Israël rondreis

Tel Aviv : Hip & modern

Wanneer je een Israël rondreis begint vlieg je waarschijnlijk op Tel Aviv. Dit is zo’n 5 uur vliegen vanaf Amsterdam als je een directe vlucht hebt. De kuststad Tel Aviv is absoluut niet wat je zou verwachten als je denkt aan Israël. Het is er hip, modern en net zo Westers als elke grote stad in Europa. Opvallend zijn de vele sporters, vega tentjes en de gezonde levensstijl van de inwoners.

Aan de kust van de stad loopt een lange boulevard. Deze is mooi en overzichtelijk ingericht waarop veel bankjes, schaduwplekken en sportrekken zijn gezet en dus volop wordt gesport en getraind. Tussendoor zijn een aantal restaurants en cafés en ook wat stukken gras om lekker op te kunnen picknicken. Natuurlijk is er ook het strand wat zich ver uitstrekt, waaraan veel vrienden en families met elkaar samenkomen. Het klimaat is hier het beste in de lente, dan is het warm genoeg om op het strand te liggen maar nog niet zo heet dat je niks anders meer kunt doen.

Bekijk hier leuke hotels in Tel Aviv!

Eten & drinken in Tel Aviv

Het eten in Israël is heerlijk! Nergens anders vindt je betere falafel, hummus of pita’s en ook de beroemde bagels komen oorspronkelijk hier vandaan. Strijk dus zeker af en toe neer bij kleine lokale tentjes om de specialiteiten te proberen.

In het centrum van Tel Aviv zijn ook onwijs veel leuke modernere restaurants & barretjes te vinden, vooral in de hoofdstraat Dizengoff Street. Hier vind je naast Israëlische tentjes en Streetfood ook keukens vanuit de hele wereld. Deze straat is vooral in de avonduren een bruisende plek, want Israëliërs zijn gewend pas rond 9 uur ‘s avonds te gaan eten. Zodra het donker wordt merk je dan ook dat het super levendig en gezellig wordt op straat, waar iedereen samenkomt om te gaan eten. Zowel op terrasjes als aan omgebouwde kiosks buiten aan de bar zit het vol, maar ook binnen zitten kan bij de meesten wel. Sommige restaurants zoals Rova zijn zo populair dat je makkelijk een uur staat te wachten op de stoep voordat je een plekje hebt, maar dat is het wachten zeker waard!

Ook leuk: doe een 2 uur durende Levinsky-markttour met lunch

Rova Tel Aviv

Old Jaffa

In het gedeelte Old Jaffa (Oude Stad) in Tel Aviv zijn daarentegen wel duidelijk Israëlische sferen te vinden. Deze wijk aan de kust is nog een stuk authentieker en hier vindt je dan ook onwijs mooie bouwwerken, steegjes en pleinen. De wijk is te herkennen aan de kloktoren en je kunt er makkelijk een halve dag doorheen struinen als je alles wilt zien. Ook hier zijn wat leuke restaurants en winkeltjes te vinden en je kunt bij het vissers haventje verse vis kopen of eten.

Extra tip: vanaf de oude stad bekijk je de mooiste zonsondergang!

Boek hier een rondleiding langs de hoogtepunten van Tel Aviv en Jaffa

Jeruzalem : Bijzondere geschiedenis

De tweede plek die niet kan ontbreken bij je rondreis door Israël is Jeruzalem. Deze eeuwenoude stad speelt een belangrijke rol in de Bijbelverhalen. Jezus zou hier zijn gekruisigd en daardoor is het voor gelovigen een heilige plek. Mede hierom trekken mensen vanuit de hele wereld naar Jeruzalem. Maar ook voor niet gelovigen is het een bijzondere plek om te zien. De historie is bijna voelbaar als je door de straten loopt en de oude bouwwerken prachtig om te zien.

Als je de stad wilt bezoeken raad ik aan een gids te nemen, omdat die je waarschijnlijk veel meer over de historie van de stad kan vertellen dan dat je zelf zal ontdekken.

Bekijk hier leuke hotels in Jeruzalem!

De klaagmuur in Jeruzalem

De beroemde klaagmuur of Western Wall / Wishing Wall staat midden in Jeruzalem en moet je dus ook zeker even bezoeken. Deze muur is voor zowel de joden als de moslims een belangrijke plek en wordt dan ook door beide gebruikt om te bidden.

Wil je ook een briefje tussen de stenen stoppen met jouw wens of gebed? Zorg dan dat je wel de religieuze “regels” volgt en je schouders bedekt en nooit je rug naar de muur toekeert. Er zijn voor mannen en vrouwen aparte gedeelten dus let ook op dat je bij de juiste kant staat.

Dode Zee & Massada

De derde en laatste stop van de Israël rondreis is de Dode Zee. De Dode Zee is eigenlijk een meer en staat natuurlijk vooral bekend om 1 ding: de grote hoeveelheid zout in het water waardoor je er kunt drijven. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld en bevindt zich tussen de Jordaanvallei in het noorden, en de Wadi Araba in het zuiden. Hij ligt op de grens van Israël en Jordanië, de Westelijke Jordaanoever van Palestina. De oppervlakte ervan is wel 1020 km²

Hier kun je naartoe om lekker te dobberen of om je huid in te smeren met de voedzame modder. Let hierbij wel op dat je geen witte of lichte badkleding draagt, want die kun je anders erna weggooien! Door de zwavel in de grond hangt er ook een vreemd geurtje bij de Dode Zee, maar als je daar doorheen kijkt (ruikt) is het een prachtige plek.

Vlak naast de Dode Zee ligt Massada: een tafelberg waarop vroeger een fort is gebouwd door een gevluchte koning. Ook deze plek kent dus een bijzondere geschiedenis waar veel toeristen en religieuzen op af komen. Je kunt met een kabelbaan in een paar minuten omhoog, maar je kunt ook via een oud slangenpad zelf de berg beklimmen. Bovenop zijn de overblijfselen van dit fort te zien, maar ook alleen voor het uitzicht over het droge landschap en de Dode Zee is het zeker een bezoekje waard.

Tour naar de Dode Zee vanuit Tel Aviv

Vanuit Tel Aviv vertrekken er dagelijks tours naar de Dode Zee. Er worden verschillende pakketten aangeboden, waarbij er andere stops worden toegevoegd. Wij kozen voor die met de Dode Zee en de Masada berg, waarbij we ook nog stops maakten bij winkels met cosmetica. Dit is natuurlijk om de toeristen producten te laten kopen, maar voel je hier zeker niet door verplicht. Je kunt ook zelfstandig naar de Dode Zee vanuit Tel Aviv, maar dan heb je wel eigen vervoer nodig.

Boek hier een dagexcursie naar Massada & de Dode Zee vanuit Tel Aviv

Meer lezen over het Midden-Oosten?

Bekijk hier een prachtige reisroute door Oman of lees waarom backpacken in Iran een onvergetelijke ervaring is

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *