In Rotterdam lusten ze er wel wat van, een vers getapt biertje gaat er altijd in. Of je nu van een simpel pilsje houdt of liever alle nieuwste speciaalbieren proeft, bierliefhebbers kunnen op genoeg plekken terecht in de havenstad. Voor al die bierdrinkers moet er natuurlijk wel genoeg bier gebrouwen worden, wat op steeds meer plekken gedaan wordt. Ik deel de Bierbrouwerij top 15 van Rotterdam (inclusief 1 gloednieuwe primeur) !

Rotterdam Bierbrouwerij top 15

#1 Kaapse Brouwers

Waarschijnlijk de meest bekende bierbrouwerij van Rotterdam is de Kaapse Brouwerij. Ze durven zichzelf zelfs “het beste Rotterdamse bier van de wereld” te noemen. Kaapse Brouwers kiezen voor gedurfde recepten, smaak experimenten en eigentijdse craft bieren. In hun Brewpub op de Kaap (Fenix Food Factory) kan je uiteenlopende smaken proeven als de “Kaapse Harrie” “Kaapse Bea”, “Kaapse Karel” of de “Kaapse Gozer”.

Bij hun tweede locatie: Kaapse Maria aan de Westersingel, serveren ze verrassende gerechten in combinatie met craft bier. Zo maakt de wereld kennis met onderscheidende smaken vanuit de Rotterdamse thuishaven!

Adres Fenix Food Factory: Nico Koomanskade 1025
Adres Kaapse Maria: Mauritsweg 52

#2 Brouwerij Noordt

Nog een grote Bierbrouwerij in Rotterdam is Brouwerij Noordt. De bieren van Brouwerij Noordt hebben een herkenbare stijl. Doordrinkbaar, maar niet zonder smaak, met een duidelijk profiel dat altijd de grondstoffen laat spreken. Ze gebruiken zo min mogelijk kruiden of toevoegingen maar schuwen het experiment niet. Bij hun brouwerij en tevens café/taproom in Rotterdam Noord kun je terecht voor een versgebrouwen biertje en elke vrijdag kan je om 17:00 een rondleiding krijgen door de brouwerij.

Adres: Zaagmolenkade 46

#3 Vet & Lazy

Vet & Lazy is een speciaalbier brouwerij opgericht door 2 mannen die de naam eer aan doen, gevestigd in BlueCity. Dit pand was vroeger het subtropische zwemparadijs Tropicana en nu naar eigen zeggen dus een paradijs voor de bierliefhebber. In hun urban brewery maken ze het lekkerste dat Rotterdam te bieden heeft, wat ook nog eens circulair is. Hun biertjes hebben hilarische namen, zoals “Je Moeder”, “Sweet Baby Jesus” en “Dubbelwit Zomerfit”

Adres: Maasboulevard 100 (oude Tropicana zwembad)

#4 (Brouwerij) Gele Kanarie

De Gele Kanarie is een bier en spijsparadijs in Rotterdam. De brouwerij is onderdeel van een succesvolle horecaformule. Het idee voor De Gele Kanarie is ontstaan vanuit de wens om het ambacht van het bierbrouwen te verweven in een mooie grote horecazaak, waar beleving centraal staat.

Naast dat je er vers gebrouwen biertjes kunt drinken, kun je er ook lekker eten, spelletjes spelen en zijn er live muziek avonden. De inspiratie voor de naam van de zaak komt van Martin van Waardenberg (bekende Rotterdamse cabaretier), die in een sketch verwijst naar de “Gele Kanarie” als een tapbiertje!

Adres: Goudsesingel 284

#5 Drift Brouwers

Vanuit hun Brouwlab in Rotterdam (Crooswijk-Kralingen) ontwikkelen de Drift Brouwers ‘gerafineerd bier voor nuchter volk‘. Volgens hen is de bierliefhebber decennialang geïndoctrineerd met het grove marketinggeweld van de grote biermerken. Tijd voor de bierrevolutie want met hop, mout, gist en water i.c.m. vernieuwende brouwtechnieken kan je onvoorstelbaar boeiende bieren brouwen.

Je vindt hier de verkooplocaties van Drift Brouwers

#6 4 Islands Brewing

4 Islands Brewing is opgericht door vier Braziliaanse vrienden die in Rotterdam wonen. Zoals ze zelf zeggen: “By friends, for friends. 4 Islands Brewing makes Craft Beer inspired by the great moments shared by long-time and true friends, in the paradisiac beaches of Southern Brazil, and which remains until these days. Taking it easy, relaxing and having a good beer is in the essence of our fellowship. Flip flops first, questions later.”

Bezoek niet mogelijk

#7 Brewdog (voormalig Stadsbrouwerij THOMS)

Middenin het centrum van Rotterdam vind je Brewdog Outpost, op de plek waar eerst de Stadsbrouwerij van THOMS zat. Brewdog is een bekende brouwer uit Engeland, welke zich door succes nu door Europa verspreidt. BrewDog Outpost Rotterdam is een open brewpub van 500 m2 met een 5HL brouwhuis, 10 fermentoren en 10 serveertanks, gelegen op een hoekperceel met glazen gevel achter het stadhuis van Rotterdam. BrewDog Outpost Rotterdam biedt ook een selectie ambachtelijke bieren die uit 18 taps worden geschonken, waaronder BrewDog-klassiekers en gastbieren van zowel lokale als internationale brouwerijen.

Adres: Halvemaanpassage 1

#8 Brouwerij Groos

Brouwerij Groos is een bierbrouwerij uit Rotterdam die officieel is opgericht in 2018. De brouwers Peter en Pim begonnen in 2015 hobbymatig met bierbrouwen en dat is uitgegroeid tot Brouwerij Groos. Groos is het Rotterdamse woord voor trots en dat zijn de brouwers zeker!

” Trots zijn wij op ons kameraadschap. Samen voegen wij uiteenlopende ingrediënten samen wat leidt tot eigenzinnige biertjes met unieke smaken. Trots zijn wij op de liefhebbers die van ons bier genieten! Bier verbroedert, brengt mensen samen en staat voor gezelligheid en daar werken wij van Brouwerij Groos graag aan mee. Trots zijn wij op het uiteindelijk eindresultaat van onze bieren. Wij brouwen bier wat wij lekker vinden, waarbij we ervan overtuigd zijn dat jij ook enthousiast bent. Maar we zijn vooral Groos…. Dat we onze passie voor bier kunnen delen met jou en je maten!”

Bezoek niet mogelijk

#9 Brewpub Reijngoud

Op de oude plek van Eurotrash Brewery vind je sinds 2019 Brewpub ReijngoudReijngoud is al jaren een bekend proeflokaal aan de Wittedewith straat en heeft nu met de tweede locatie een eigen brouwerij erbij. Bij de Brewpub brouwen ze eigen biertjes met Rottterdamse uitspraken als “Hoppetee”, “Hoppa” en “Natte T”. De Brewpub serveert daarnaast gerechten van de BBQ, Pizza uit de houtoven en huisgerookte brisket. Het grote terras is in de zomer een gezellige hotspot!

Adres: Vijverhofstraat 10

#10 Stadsbrouwerij de Pelgrim

Waarschijnlijk 1 van de oudste nog steeds actieve brouwerijen van Rotterdam is Stadsbrouwerij de Pelgrim. Gelegen in Historisch Delfshaven, één van de stukjes van Rotterdam dat niet is gebombardeerd. Dit gebied staat wereldwijd bekend om de Pelgrimvaders die in 1620 zijn vertrokken, op zoek naar een nieuw bestaan in wat we nu Amerika noemen. 

Harry van de Wiel, bierliefhebber en Rotterdamse horeca-ondernemer, zag hier zijn droom in vervulling gaan. De brouwerij brouwt sinds 9 mei 1996 wekelijks in de ketels die zijn gebouwd in de stijl van het pand. Pelgrimbier is te drinken van het vat en fles in het eigen proeflokaal en diverse horeca in Rotterdam.

Adres: Aelbrechtskolk 12

#11 ROTT. Brouwers

ROTT. Brouwers zijn biermakers die moderne en stoere bieren brouwen naar Engels en Amerikaans voorbeeld. Ze zoeken graag de grenzen en experimenteren met ingrediënten (zoals koffie, fruit, snoep) en bierstijlen. Het resultaat is steeds weer verrassende bieren en uitgesproken smaken. Het toekomstplan is een brouwerij en proeflokaal in Rotterdam.

Je vindt hier de verkooplocaties van ROTT. Brouwers

#12 Stadshaven Brouwerij Rotterdam

De allernieuwste in het rijtje van de Rotterdam Brouwerij top 15 is Stadshaven Brouwerij. Deze opent waarschijnlijk begin 2021 en zal zich vestigen bij de MH4 in de Merwehaven. Naast brouwerij, proeflokaal en restaurant komt er een groot terras aan de Nieuwe Maas. De Stadshaven Brouwerij is een samenwerking van de Bierfabriek en Havenbedrijf Rotterdam, voor de Bierfabriek word dit de eerste locatie waar voor grotere getalen gebrouwen kan worden.

Adres: Merwehaven (exacte locatie nog niet bekend)

#13 Brouwerij Tureluur

Brouwerij Tureluur is opgericht in 2018 door twee jonge studenten, wat begon in een studentenhuis met één 60 literpan in 2016. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid van hobby naar bedrijf en brouwen ze batches van 1000 tot 1500 liter. Kort daarna ontstond het idee om de bieren op de markt te brengen. Ze gingen samenwerking met andere brouwerijen waardoor de mogelijkheid ontstond om grotere batches te gaan brouwen maar ze nog wel echt zelf “in de ketel konden roeren”! Brouwerij Tureluur was geboren!

Adres: Maasboulevard 100 (oude Tropicana zwembad)

#14 Bebaarde Brouwer

De Bebaarde Brouwer is een ‘side-project’ van Étienne Vermeulen, brouwer bij De Kaapse Brouwerij in Rotterdam. Onder deze naam brengt hij bieren uit die volgens hem de moeite waard zijn om gedronken te worden. Daarnaast vindt hij het als praktiserend biergenieter en Biersommelier ook leuk om af en toe iets te schrijven over het brouwen van bier, bier zelf of het nuttigen van bier in combinatie met andere spijzen. Daarover schrijft hij in de “Bebaarde Blog” op zijn website.

Je vindt hier de proef-locaties van de Bebaarde Brouwer

#15 Trots Bier

Vier studenten en een opdracht van Hogeschool Rotterdam om een nieuw product op de markt te brengen: zo ontstond in 2013 het idee voor Trots Bier Rotterdam. Een nieuw biermerk met een volledig nieuw perspectief: voor en door Rotterdam, gebaseerd op de vraag en steun van de Rotterdammers. Hun eerste biertje (Trots Blond Bier) werd dan ook gekozen door de Rotterdamse bevolking: gewoon, met een glas bier in de hand, tijdens een lokale bierproeverij. Het werd een groot succes, want Trots Bier is nu een bloeiend bedrijf!

Je vindt hier de verkooplocaties van Trots Bier

Meer lezen over Hotspots in Rotterdam?

Lees verder over de zonnigste terrassen in Rotterdam of kijk hier voor de fijnste (pop-up) zomer hotspots in RotterdamBooking.com

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *