Een betaalbare 3-persoons camper was er niet in Australië. Het alternatief? Zelf een camper bouwen!

Op 7 juni 2019 zijn mijn vriend en ik begonnen aan onze roadtrip door Australië. Dit prachtige avontuur doen we allemaal met onze zelf verbouwde camper. In deze blog wil ik je graag meenemen met ons camper avontuur en vertellen over hoe we op het idee kwamen, waarom we eigenlijk zelf een camper bouwden in Australië en hoe we dit allemaal hebben aangepakt. In de blogs die hierop zullen volgen zullen we tips en valkuilen delen en de grote vraag: ‘Zouden we dit nog een keer doen?’ beantwoorden!

camper australië

Hoe kwamen we op het idee? 

Daarvoor gaan we een stukje terug in de tijd. Vanaf het moment dat wij bedacht hadden om naar Australië te gaan, begon de zoektocht naar de perfecte camper. We wilden graag een 3-persoons camper, zodat we er ook mee konden reizen als Stephan z’n dochter hier zou zijn. Extra pluspunt: solo reizende vrienden kunnen ook gezellig langskomen. Na lang zoeken vonden we uiteindelijk twee reële opties: een Toyota Hiace Hi-top of een grote veel te dure camper. Beide vonden we niet ideaal. De Hiace vond ik te klein, het zou tenslotte wel mijn huis zijn voor ongeveer een jaar. Een grote camper was voor ons te luxe, te overdreven, te groot en vooral te duur. 

Aangezien Stephan erg handig is en al jaren droomde om een eigen camper te bouwen, zijn we ons gaan verdiepen in deze mogelijkheden. Een mooi tussenmaatje met voldoende ruimte voor 3 stoelen, 3 bedden, een keukentje, douche met toilet en een beetje opbergruimte. De gevonden optie, je raadt het al: een Toyota Coaster. In Nederland begon de zoektocht al naar onderdelen, ervaringen en winkels. 

camper australië

Aankomst in Australië

Eenmaal in Australië aangekomen gooiden we het roer volledig om. Mede op aanraden van anderen hebben we bij aankomst een 4×4 auto gekocht en een semi off road caravan. Waarom? De caravan kunnen we op een vaste plek neerzetten en met de auto kunnen we de omgeving verkennen. Het klonk als de ideale optie. We hebben alles voorbereid en toen Demi er was zijn we aan de reis begonnen.

De reis duurde lang, de combinatie was zwaar en we konden niet overal komen. Met een caravan door de bergen rijden vergt de nodige concentratie. Waar Stephan normaliter 8 uur non-stop kan doorrijden, was hij na 4 uur rijden al doodop. Ik nam het stuur over, maar voor het eerst met een combinatie rijden van 6 ton was best spannend. Na 1,5 uur was ik er dan ook wel klaar mee. We hebben onze trip van Melbourne naar de Gold Coast afgemaakt met de caravan. Daar aangekomen besloten we de caravan en de auto te koop te zetten. Op de camping vonden we een echtpaar dat de auto wilde overnemen. Kort daarna vonden we een ander koppel dat de caravan kocht.  

  • camper australië
  • camper australië

Hoe toen verder?

Terug naar plan A. We kochten een Coaster, just around the corner. Niet letterlijk natuurlijk, maar voor Australische normen is 5 km bij jou vandaan ‘around the corner’. En zo startte ons bouwavontuur. 

Op ons normale rijbewijs mochten wij geen bus besturen, althans, geen bus die geregistreerd staat met 21 zitplaatsen. Eén van de eerste dingen die wij hebben moeten uitvoeren was de bus downgraden naar een 4-persoons bus. Op dat moment hadden we nog de intentie om er een 4-persoons camper van te maken. Letterlijk om de hoek van waar we de bus kochten, vonden we iemand die ons daarmee kon helpen, in ruil voor alle stoelen die wij uit de bus gingen halen. Wat ons betreft een mooie deal.

Deze beste man bood ons vervolgens ook aan om bij hem op het terrein aan de bus te werken. Waar we eerst nog een beetje sceptisch waren, besloten we het aanbod te accepteren. Wij helpen hem af en toe met wat kleine klusjes en in ruil daarvoor mogen wij op zijn terrein werken en gebruik maken van zijn werkplaats.

camper australië

Het verbouwen van de camper

Eerst hebben we de bus grotendeels leeg getrokken en daarna konden we langzaamaan beginnen met opbouwen. Aangezien wij nog op luchtbedden op de grond sliepen, was de eerste prioriteit om een bedframe te bouwen. Daarna volgende kleine klusjes die toch erg veel tijd in beslag namen. Denk hierbij aan: het plaatsen van de airco, ventilatieluik, gasbox en de watertanks. Gevolgd door het aanleggen van gas, water en elektra en het ophangen van de luifel.

Ondertussen wachten we op het houtwerk wat door een houtzagerij uitgesneden en afgewerkt zou worden voor ons. Was dat niet erg duur? Nee. In tegenstelling juist. Het zou ons net zoveel kosten als wanneer we alles bij de bouwmarkt zouden halen, alleen dan hadden we het zelf nog op maat moeten maken en afwerken. Zodra het hout geleverd was konden we beginnen aan het echte bouwen. We begonnen met de ombouw van de douche en koelkast. Daarna volgden de keuken en het loungebankje. Dit nam al enkele dagen in beslag en we besloten daarom om de bovenkastjes even te laten wachten. We hadden immers voldoende opslagruimte onder het bed en onder het bankje. Na 5 weken non-stop bouwen, waren we er aan toe om weer op pad te gaan. 

Benieuwd naar het hele proces? Neem dan eens een kijkje in de Instagram Story Highlights van Roady op onze Instagram pagina

Back on the road!

We hebben alles ingeladen en zijn met onze camper de weg langs de oostkust van Australië gaan vervolgen, richting Cairns. Tijdens het reizen waren er ook dagen dat besloten we wat kleine klusjes te verrichten. Zo werden de sloten op de keukenkastjes geplaatst, de bovenkastjes opgehangen en de gordijnen op maat gemaakt en opgehangen. We scoorden een bestuurdersstoel die we als passagiersstoel hebben omgebouwd zodat ook de bijrijder een beetje comfortabel kan zitten.

Langzaamaan begon het steeds meer een camper te worden. Het leuke van reizen met deze bus is voornamelijk de reactie van andere reizigers. Haast op elke camping komt er wel iemand naar ons toe om complimenten te geven over de bus. Vele zijn gewoon nieuwsgierig, andere hebben daadwerkelijk interesse in overname. De reacties nadat men de bus gezien heeft, zijn erg lovend. Zoals je zult begrijpen doen die reacties ons erg goed en belonen het harde werk van de afgelopen weken! 

Zie hieronder een aantal heerlijke plekjes waar wij met onze camper in Australië zijn geweest!

Meer over met de camper door Australië?

Tot zo ver het verhaal van hoe wij onze eigen camper hebben verbouwd in Australië! In de blogs die hierop zullen volgen zullen we tips en valkuilen delen en de grote vraag ‘Zouden we dit nog een keer doen?’ beantwoorden. Mocht iemand meer informatie willen of vragen hebben, stel deze dan vooral in de reacties!

Over de auteur

Hi, ik ben Joanne. Momenteel voor een jaar op reis door Australië. Samen met mijn vriend Stephan ontdekken we hier geweldige plekken en beleven grootse avonturen. Dit avontuur deel ik graag met jullie in mijn blogs. Samen met het geweldige team achter Reiswijven hopen we een inspirerende website neer te zetten om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots! Mocht je vragen hebben, stuur dan gerust even een berichtje! X

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *