Een betaalbare 3-persoons camper was er niet in Australië. Het alternatief? Zelf een camper bouwen!

In mijn vorige blog vertelde ik je over ons camper avontuur down under. Hoe we op het idee kwamen, waarom we zelf een camper bouwen in Australië en hoe we dit hebben aangepakt. Jullie hadden nog een vervolg tegoed waarin ik onze tips en valkuilen deel, hoe we het ervaren hebben en geven we antwoord op de vraag: zouden we dit nog een keer doen? Oh en natuurlijk de foto’s van het eindresultaat!

Onze ervaring van het bouwen van een eigen camper in Australië

Tips en valkuilen

Je hebt in het buitenland vaak niet het gereedschap wat je thuis hebt. Om niet al teveel geld uit te geven, kies je al snel voor het goedkopere gereedschap. Onze decoupeerzaag (van $40 AUD) heeft prima werk geleverd, maar de popnageltang van een paar dollar zorgde daarentegen voor een hoop frustratie.

Meten = weten! Waar ik dacht dat een paar millimeter verschil niet heel erg zal zijn, is in de praktijk gebleken dat je wel echt een pietje precies moet zijn. De ruimte waarin je aan het bouwen bent is zo ontzettend klein en alles moet perfect op elkaar aansluiten omdat je anders grote verschillen gaat krijgen. Door het ene ladeblok 2 mm op te schuiven, kom je er bij het derde kastje achter dat je ruimte tekort komt. 

Lees je goed in over de elektronica die je gebruikt. Er is zoveel rommel te koop, vooral online, dat je hier echt goed over geïnformeerd moet zijn voordat je iets koopt of installeert. Heb je hier geen verstand van? Besteed dit werk dan uit aan een expert. In zo’n kleine ruimte wil je niet slapen wanneer je niet zeker weet of alles veilig aangesloten is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de gasinstallatie. 

Hoe hebben we het ervaren? 

Bijzonder goed! Het was hard werken, maar het resultaat is het meer dan waard geweest. Het lastigst was dat de bus ook ons huis was tijdens het bouwen. Gelukkig konden we op de werkplaats gebruik maken van het toilet en konden we douchen bij een nabijgelegen camping, maar al onze spullen (zowel onze persoonlijke spullen als alle bouwmaterialen) lagen in de bus. De bus waar we ook moesten slapen en koken. Dat maakt dat je continu bovenop elkaars lip zit. Het verbaasd ons hoe goed we ons hier doorheen geslagen hebben. Her en der een woordenwisseling of meningsverschil, maar dat hoort erbij. Ze zeggen dat het verbouwen van een woning de grootste relatietest is. Wij denken dat samen een bus verbouwen waar je ook in leeft, een grotere test is. Wij hebben deze test in ieder geval met vlag en wimpel gehaald. 

Zouden we het nog een keer doen? 

Stephan: Absoluut, maar dan zou ik hem in mijn garage bouwen, met mijn eigen gereedschap. De ervaring om zelf een camper te bouwen in Australië is heel gaaf en daar heb ik ook zeker geen spijt van. Het enige waar ik continu tegenaan gelopen ben is de kwaliteit van het gereedschap. Voor eenmalig gebruik kies je toch sneller voor goedkoper gereedschap, met alle ergernissen daarbij. 

Joanne: Dat is een lastige vraag. Zelf ben ik namelijk mega onhandig en zonder een handige Harry aan mijn zijde zou ik dit nooit gedaan hebben. Mijn keuze is hierin dus erg afhankelijk van Stephan. Als hij in Nederland nog een keer een camper zou gaan bouwen, dan zal ik hem zeker helpen. Het uitdenken en inrichtingen vond ik echt heel erg leuk en samen hebben we er denk ik echt iets moois van gemaakt. 

Camper Australië

Meer lezen over Australië?

Lees hier over het bouwen van een eigen camper voor Australië deel 1 of kijk hier voor 10 dingen die jij moet weten voor je gaat kamperen in Australië

Over de auteur

Hi, ik ben Joanne. Momenteel voor een jaar op reis door Australië. Samen met mijn vriend Stephan ontdekken we hier geweldige plekken en beleven grootse avonturen. Dit avontuur deel ik graag met jullie in mijn blogs. Samen met het geweldige team achter Reiswijven hopen we een inspirerende website neer te zetten om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots! Mocht je vragen hebben, stuur dan gerust even een berichtje! X

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *