De hike van Valbona naar Theth wordt gezien als een van de mooiste hikes van Albanië. Meer reden heb je toch eigenlijk niet meer nodig om te gaan? Je wandelt tijdens deze hike dwars door ruige natuur en om de aantal meter word je omver geblazen door waanzinnige uitzichten. Om je heen hoor je alleen de geluiden van de natuur en af en toe kom je een medewandelaar tegen. De hike van Valbona naar Theth wordt gezien als een gemakkelijke hike, maar dat vond ik zeker niet. Het is een hike door de bergen en op sommige punten wel even pittig, maar dat maakt de ervaring alleen maar mooier. Ik zet in deze blog alle tips op een rij zodat je je goed kan voorbereiden op de hike van Valbona naar Theth.

Praktische informatie voor de hike van Valbona naar Theth

De hike van Valbona naar Theth kost je 3 dagen. De eerste dag is een reisdag naar Valbona toe en dan overnacht je in Valbona. De tweede dag is dan de dag van de hike naar Theth. De laatste dag is de dag dat je vanuit Theth weer terug gaan naar de bestemming waarvandaan je verder door Albanië kan reizen. Wij kozen voor Shkodra als start en eindpunt van de totale trip.

Voorafgaand aan de hike is het fijn om wat voorbereidingen te treffen. Met deze voorbereidingen is de hike een stuk aangenamer en fijner voor je!

 • Neem niet te veel mee. Alles wat je meeneemt moet je zelf op je rug dragen tijdens de hike. Het handigst is om het grootste deel van je bagage achter te laten. Zowel naar Valbona als terug uit Theth zouden wij terugkomen in Shkodra. Hier hadden wij onze bagage achter gelaten. Op onze rug zat alleen een daypack. Veel heb je niet nodig tijdens de hike en als je slim inpakt kan je een hoop meenemen. Lees hier verder over inpak tips voor tijdens je voorbereiding voor een reis.
 • Kleding voor tijdens de hike: draag goede schoenen waar je lang op kunt hiken. Daarnaast is een sportshirt fijn om te dragen, zodat het zweet snel kan opdrogen. Ook een sportbroek zit fijn tijdens het hiken.
 • Zorg voor een fles water die je tijdens je hike constant kan bijvullen. Het voordeel van het hiken in de bergen is dat er vele plekken zijn waar je koud water uit de bergen in je waterfles kan doen.
 • Een hoedje of een pet. Tijdens de hike van Valbona naar Theth (vooral in de zomer) kan ze zon goed schijnen en flink branden op je hoofd. Een pet of een hoed is een must om je hoofd koel te houden.
 • Zonnebrand, hiermee bescherm je je huid tegen de brandende zon.
 • Voldoende eten. Zowel in Valbona als tijdens de hike zijn we niet veel mogelijkheden om eten te scoren. Doe daarom van te voren voedzame boodschappen. Denk aan maaltijdrepen, bananen, noten, dadels en chips. Wat tijdens een flinke inspanning is het zeer welkom om wat zouts te eten.
 • Contant geld, pinnen zit er niet in in zowel Valbona als Theth. Zorg voor vertrek voor voldoende contant geld, zodat je de taxi, het diner enzovoort gewoon kan betalen.

Hoe kom je in Valbona?

Vanaf Shkodra kom je het gemakkelijkste in Valbona. De reis bestaat uit eerst een deel in een minibus. Daarna zal je 2 uur lang op een boot zitten en als laatste moet je nog een stuk met de minibus naar Valbona. Dit klinkt als een hele lange reis. Maar je reist bijna alleen maar door prachtige natuur wat het al een prachtige ervaring maakt.

Met de maatschappij Berisha hebben wij de onderstaande reisdag gemaakt en geboekt. Voorafgaand je vertrek geef je online aan waar je in Shkodra opgehaald wilt worden. Daarna wordt alles voor je geregeld en kan jij onbezocht genieten van de reisdag!

Stap 1. Shkodra naar Koman

Vanaf ons hotel in Shkodra begon de reis naar Valbona. In Shkodra zelf rij je nog langs verschillende hotels en hostels. Wanneer iedereen in de minibus zit begint de reis naar Koman. Dit is 2 uur lang genieten van het steeds ruiger en mooier berglandschap om je heen. Na ongeveer 2 uur rijden om je aan op een kleine kade (aan het einde van een tunnel.. Dat kan alleen in Albanië..) Vanaf de kade kan je op de Berisha Ferry stappen.

Bekijk hier fijne hotels in Shkodra

Stap 2. Koman naar Fierze

Eenmaal wanneer de ferry van Koman naar Fierze vertrekt heb je het gevoel alsof je midden door een schilderrij heen vaart. Twee uur lang duurt misschien wel de mooiste ferry overtocht van Europa. Dus zoek een plekje op het dek van de boot en geniet. Voor je het weet is de overtocht voorbij en sta je met je voeten weer op het land.

Stap 3. Fierze to Valbona

Eenmaal aangekomen in Fierze staat er weer een minibus op je te wachten. In deze rit wordt je naar Valbona gebracht. Op een gegeven moment vraagt de chauffeur naar de naam van het hotel waar je verblijft. Zodat je door de chauffeur vlak bij het hotel afgezet wordt.

Voor deze overtocht kan je online de tickets kopen voor de ferry. De ritjes in de bus moet je contant betalen.

Liever op eigen houtje naar Valbona? Via Sunny Cars huur je makkelijk een auto in Albanië

De hike van Valbona naar Theth

Het startpunt Valbona

Valbona is een lang uitgestrekt dorp in de bergen. Wil je jezelf wat wandel kilometers besparen? Dan is het aan te raden om aan het begin van de hike een hotel of guesthouse te boeken. Dit voorkomt dat je vanaf je hotel of moet liften, of een lang stuk voor de opgedroogde rivierbedding moet lopen. Wij kozen voor Hotel Margjeka. Dit hotel ligt praktisch op het startpunt van de hike van Valbona to Theth.

Bekijk hier meer hotels in Valbona

Wanneer je in de zomer vroeg opstaat scheelt je dit, vooral in de ochtend, de warmte van de zon. Vroeg in de ochtend is het nog lekker koel in de bergen en ideaal om aan je hike te beginnen. De hike van Valbona to Theth kan je in beide richtingen lopen.

 • Theth naar Valbona: Wanneer je van Theth naar Valbona loopt, loop je het eerste stijgende deel in de schaduw van de bomen. Eenmaal de bergpas over richting Valbona heb je de afdaling met beduidend minder schaduw.
 • Valbona naar Theth: Als je ervoor kiest om de hike te beginnen in Valbona en vroeg in de ochtend begint, dan heb je het deel klimmen wel in de zon, maar met lagere temperaturen. Eenmaal over de bergpas ga je richting Theth afdalen, tijdens het warmst van de dag, in de schaduw van de bomen. De hike kan je beide kanten oplopen. Maar vooral in de zomer is het klimmen vanaf Valbona in de vroege ochtend en het dalen in de schaduw de fijnste optie.

De hike zelf

Voorafgaand aan de hike van Valbona naar Theth is het aan te raden om goed en stevig te ontbijten. Onderweg zijn de opties tot eten kopen minimaal. Vraag ook aan de hotel eigenaren of je wat brood van het ontbijt mee mag nemen als lunch.

Het eerste deel van de hike loop je een stuk voor een opgedroogde rivierbedding. Dit loopt, doordat er vele losse stenen liggen, niet heel ideaal. Zorg dat je rechts aanhoudt tijdens het lopen in de rivierbedding en volg de rood-witte geverfde markeringspunten. Na een tijdje wandelen in de rivierbedding zal aan de rechterkant een pad meer richting de bergen komen. Deze mag je vanaf nu alleen maar gaan volgen tot de top van de berg. Onderweg kom je een aantal punten tegen waar je je watervoorraden kan bijvullen en een koud blikje frisdrank of bier kan kopen. Deze water punten vind je na 1 tot 2 uur hiken. Dus snel zonder water kom je gelukkig niet te zitten tijdens de hike!

De rood-wit geverfde markeringen zijn goed aangegeven. Wanneer je deze markeringen blijft volgen zal je niet snel verdwalen. Het eerste deel van de hike is vooral veel klimmen. Wanneer je tijdens het klimmen even pauze neemt, vergeet vooral niet achter je te kijken en te genieten van de waanzinnige uitzichten die je krijgt over de bergpas. Halverwege de klim kom je op een soort open stuk groen terecht. Hier zijn de uitzichten misschien wel echt het mooist! In het gras kun je prima zitten om een korte pauze te houden. Na dit punt wordt het stuk naar de top wat steiler omhoog. Eenmaal aangekomen op de top van de berg heb je uitzicht over 2 vergezichten door de bergen door. Echt een waanzinnig mooi punt, perfect om even op adem te komen.

Het eindpunt Theth

Vanaf het hoogste punt van de hike van Valbona to Theth is het nu alleen maar afdalen. Het eerste stuk vond ik persoonlijk een uitdaging om af te dalen. Het kan je helpen om tijdens de hike een grote tak te vinden. Deze tak of een stok helpt je met de afdaling wat veiliger en fijner in te kunnen zetten. Het grootste deel van de afdaling loop je verscholen in het bos, waardoor de uitzichten wat minder zijn. Maar er zijn genoeg open plekjes waar je toch weer een glimp van de bergpas te zien is. Blijf tijdens het afdalen ook de rood-witte markeringen volgen en dan zal je niet snel verdwalen.

Terug vanuit Theth

Wanneer de afdaling is afgelopen kom je uit op een onverharde weg. Deze weg blijf je volgen, en vanzelf kom je aan in het bergdorp Theth. Als eerste loop je langs de minisupermarkt en vanaf dat punt kom je langs verschillende guesthouses of campings. En natuurlijk ook fijne plekjes voor een verkoelend drankje! Wij verbleven na onze hike van Valbona naar Theth bij het ‘Gurra Family’ Guesthouse. Een heel fijn verblijf. De kamers zijn simpel, maar schoon. Daarnaast is er hier de mogelijkheid om avondeten te bestellen. Dit wordt geheel gemaakt door de familie zelf en is bijzonder lekker!

Bekijk hier meer hotels in Theth

De volgende ochtend zijn wij vertrokken vanaf ons guesthouse met een minibus richting Shkodra. Je kan de eigenaren van je guesthouse vragen of ze een taxi kunnen bellen. Wanneer er een taxi beschikbaar is kan je met de taxi vertrekken. Maar de minibus was ook een prima alternatief. Voor 1000 Lek (10 euro) word je veilig terug naar de stad gebracht.

Op zoek naar meer wonderschone natuur om te hiken?

Lees verder over de magie van Yosemite National Park in Amerika of kijk hier voor een prachtige reisroute door GeorgiëBooking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

15 reacties

 1. Wat leuk! Ik wil in juni de hike doen maar ga zelf met een huurauto naar Valbona om dan de hike te maken naar Teth. Kun je in Teth weer transport terug krijgen naar Valbona?

  1. Wat een heerlijk plan! Wij hebben toen geen transport kunnen vinden terug van Theth naar Valbona. Wij hadden onze huurauto achter gelaten in Skhodra. Vanaf Skhodra naar Valbona gegaan zoals beschreven is in de blog. En dan vanaf Theth met een lokale bus terug naar Skhodra. En vanaf Skhodra hebben wij onze reis met de huurauto zelf weer opgepakt.

 2. Ik maak mij zorgen om het huren van een auto… Wat als het gestolen wordt? of beschadigd.. Vind dat best wel spannend. Wat is jouw ervaring met het huren van een auto?

  En.. waar laat ik de auto wanneer ik deze hike ga doen?

  1. Hoihoi! Wij hadden onze auto gehuurd via Sunnycars. Dat was allemaal goed geregeld. Wij hebben onze auto geparkeerd bij ons hotel. Dit hebben wij vooraf wel even gevraagd. Wij hadden de mazzel dat wij onze auto gratis mochten parkeren, maar wij hadden ook graag een kleine vergoeding ervoor betaald. Op deze manier stond onze huurauto veilig en beveiligd op een parkeerplaats. Wij verbleven in het Rozafa Hotel in Shkoder.

 3. Hoi!
  Wat een fijne omschrijving van de hike. Wij gaan hem zelf in juli ook doen. Mag ik vragen waar jullie je bagage hebben achtergelaten in Shkodra?
  Bedankt alvast!

  1. Hoi Sanne,
   Bedankt voor je compliment en ik hoop dat je net zo een gave hike kan maken als dat wij hebben gedaan! Wij hadden onze bagage achter gelaten in het hotel, het Rozafa Hotel in Shkoder. Toen wij in het busje werden opgehaald (we reden van hotel naar hotel om mensen op te pikken) zag ik dat ook al die mensen hun grote bagage bij hun hotel/hostel hadden achter gelaten. Dat is de fijnste en makkelijkste optie! Alvast veel plezier met het voorbereiden van je reis!

  1. Hoihoi. Je loopt een berg op, de staat op de top en loopt dan naar beneden. En dat stuk rondom de top heb je wel smalle paden met hier en daar een afgrond. Succes met afwegen of deze hike voor je passend is!

 4. Hoi Judith

  Dit klinkt als een hele mooie hike! Ik ben zelf ook aan het overwegen om naar Albanië te gaan en deze hike te doen. Als ik het goed begrijp hebben jullie alles zelf geregeld. Vervoer naar de Ferry en van de Ferry naar jullie hostel enz.. is dit daar (of vooraf) makkelijk te regelen/raadt je het aan om het zelf te regelen? Ik zie ook organisaties voorbij komen die een 3 dagen tocht aanbieden. (Al loop ik het liefst zelf de hike ipv met een groep;) ) ik hoor het graag.

  1. Hoihoi Floor, wij hebben inderdaad alles zelf geregeld. Dat was opzich helemaal prima te doen! Wij hadden wel alles vooraf al geregeld. Dan ben je hoe dan ook zeker van een plekje in een hotel, plekje op de Ferry en een plekje in Valbona en Theth. Die plekken zijn niet heel groot, dus dan is van te voren een Guesthouse geboekt te hebben. Alleen de bus vanaf de Ferry naar Valbona moesten wij daar ter plekken betalen. Ik hoop dat het uitzoeken lukt en anders hoor ik het graag! Veel plezier alvast met het voorbereiden!

 5. In oktober willen we de hike van Valbona naar Teth gaan doen, onze jongste dochter is 15. Zou graag willen weten of de route veilig is? Zijn er veel smalle paden met diepe afgronden?

  1. Hoihoi! Wij vonden de route veilig! Je loopt helemaal naar boven een berg op en daarna daal je weer af. Eenmaal bovenop de berg vond ik het wel echt even spannend. Daar is een smal pad en is de afrond dichtbij. Dat was, voor mij, het enigste spannende stukje van de hike. Succes met het plannen van jullie trip!

 6. ik zie dat de Ferry van Koman naar Fierze alleen om 9.00 uur smorgens gaat. Als je vanaf je hotel in Shkoder wil gaan, gaan er dan taxi’s zo vroeg zodat je op tijd bij de Ferry bent?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *