Wanneer je denkt aan Polen, denk je misschien niet als eerste aan waanzinnige natuur. Toch heeft Polen een prachtig bergachtig gebied, het Tatragebergte. En in dit gebied ligt een pareltje van een meer verborgen; Lake Morskie Oko. Dit bergmeer ligt midden in het Tatragebergte in het zuiden van Polen, bijna op de grens van Slowakije. Door middel van een relatief gemakkelijke hike kan je naar Morskie Oko lopen, wat zowel in de zomer als in de winter goed mogelijk is. We delen alles wat je moet weten over de hike naar Morskie Oko in dit artikel.

Hiken naar Morskie Oko

Om het Tartagebergte in Polen verder te ontdekken is de stad Zakopane een perfecte uitvalsbasis. Zakopane ligt midden in de natuur en is omgeven door de prachtige bergen. Helaas is Zakopane door zijn praktische ligging en de mooie natuur eromheen geliefd bij toeristen. Dit heeft als nadeel dat het tijdens het hoogseizoen druk is. De smalle winkelstraat is dan bepakt met toeristen, vooral uit Polen zelf. Wil je deze drukte vermijden? Dan moet je buiten de toeristische maanden naar Zakopane gaan. Zelf was ik er wel tijdens een zomervakantie. Maar door je wekker extra vroeg te zetten kan je een hoop drukte voor zijn, en dat is zeker aan te raden!

Hoe kom je bij het startpunt?

Vanuit Zakopane, voor het treinstation langs de kant van de straat, vertrekken er minibussen naar het startpunt van de hike naar Morskie Oko. De eerste bussen vertrekken tussen half 7 en 7 uur in de ochtend. De bus heeft niet echt een dienstregeling, maar gaat pas rijden wanneer de bus vol zit. Door in 1 van de eerste bussen in de ochtend te zitten kan je een deel van de drukte voorzijn. Na een busrit van ongeveer 40 minuten kom je aan op de parkeerplaats. Dit ritje met de bus kost je ongeveer 14 PLN (omgerekend ongeveer 3,10) per persoon, enkele rit. Vanaf dat punt kan je het natuurpark in (een ticket kost 5 PLN, omgerekend 1,20 euro). Eenmaal aangekomen in het natuurpark kan de hike beginnen.

De hike naar Morskie Oko

Eenmaal begonnen aan de hike naar Morskie Oko zie je aan het begin van het pad verschillende huifkarren staan. Je zou tegen betaling in zo een huifkar plaats kunnen nemen, en dan de paarden voor de huifkar je zwetend en puffend met wat dwang naar het meer brengen. De fijnste keuze is gewoon zelf lopen naar het meer Morskie Oko.

De hike naar Morskie Oko is een hike over een gangbaar pad van asfalt, met duidelijke borden die de route aangeven. Omdat het pad met asfalt is aangelegd wordt de hike ook aangeduid als een ‘kinderwagen vriendelijke’ wandeling. Door deze aanduiding is het voor de meeste mensen een toegankelijke hike, en dit zorgt ervoor dat het druk kan worden tijdens de hike. Zo vroeg mogelijk vertrekken helpt om de drukte voor te zijn! Na ongeveer 2 uur lang klimmen komt je aan bij Lake Morskie Oko. Ondanks het aangeduid wordt als een gemakkelijke hike ben je wel gewoon 2 uur lang aan het klimmen, dus dit voel je zeker terug in je kuiten. Eenmaal aangekomen bij het meer wordt je omvergeblazen door de schoonheid van het meer.

Wanneer je mazzel hebt, heb je een heldere dag. Tijdens zo een heldere dag zie je een prachtige weerspiegeling van de bergen in het heldere water van het meer. Rondom Lake Morskie Oko kan je wandelen. Je kan bijvoorbeeld het hele meer rond lopen. Maar je kan er ook voor kiezen om een pad omhoog de bergen te beklimmen, zodat je hoger op de berg een uitzicht krijgt met minder mensen om je heen. De meeste mensen blijven aan de oever van het meer staan bij het restaurant/hostel. Wanneer je eenmaal het uitzicht ziet over Lake Morskie Oko snap je ook meteen waarom deze hike zo populair is, het is gewoon waanzinnig mooi!

Terug naar Zakopane

Als je klaar bent met ontdekken van alles rondom Lake Morskie Oko begint de wandeling terug. Helaas is deze hike een heen en weer hike. Dit betekent dat je precies dezelfde weg terug als heen moet lopen. Het voordeel is wel dat je nu bergafwaarts loopt en dit waarschijnlijk sneller zal lopen! Wanneer je bent aangekomen op de parkeerplaats staan daar de minibussen weer op je te wachten. Net als op de heenweg stap je in zo een busje en de bus gaat pas rijden wanneer die helemaal vol zit. Deze bus zal je terug brengen naar Zakopane. En ook dit ritje met de bus kost je ongeveer 14 PLN (omgerekend ongeveer 3,10) per persoon.

Meer toffe hikes ontdekken?

Lees verder over de mooiste hike van Albanië, van Theth naar Valbona of kijk hier voor de mooiste hikes vanuit Cusco Peru, waaronder de hike naar Machu Picchu

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *