Etosha National Park in Namibië is een van de grootste nationale parken in zuidelijk Afrika, waar de wilde dieren zo natuurlijk mogelijk en beschermd leven. En jij kan zelf Etosha in Namibië bezoeken en het wildlife op een veilige en unieke manier zelf ontdekken. Want wie wil dat nou niet? Vanuit je eigen auto een leeuw, giraf of een kudde olifanten spotten. Zelf over de wegen rondrijden, op zoek naar wildlife in de vrije natuur. Hieronder deel ik de 15 beste tips om Etosha National Park in Namibië op een veilige en fijne manier te bezoeken, zodat je bezoek aan Etosha een onvergetelijk avontuur wordt.

Praktische informatie voor je bezoek aan Etosha National Park in Namibië

Etosha National Park bestaat eigenlijk uit een grote zoutvlakte waarom omheen bomen, weide, bossen en zandvlaktes liggen. In totaal is Etosha National Park 22.270 km² groot, dus de dieren hebben een groot leefgebied en er zijn ook grote delen van het park waar je met de auto eigenlijk niet kan komen. Binnen in het park mag je zelf rondrijden, mits je ten alle tijden op de aangelegde wegen blijft.

De mens helpt de natuur in Etosha een handje met waterholes, om er voor te zorgen dat alle dieren voldoende drinkwater hebben. Vooral in de zomermaanden kan het flink warm worden in Etosha.

Etosha heeft 4 verschillende ingangen om het park binnen te komen:

  • Galton Gate, de meest westelijke ingang
  • Anderson Gate, de meest zuidelijke ingang
  • Von Lindequist Gate, de meest oostelijke ingang
  • Nehale Iya Mpingana Gate, de meest noordelijke ingang

Wanneer je door een van de Gates het park binnen rijdt, worden je gegevens gecontroleerd, gecontroleerd waar je verblijft in het park en moet je een parkentree betalen. Dit is 100 Namibian Dollar per volwassenen per dag en 50 Namibian Dollar per auto per dag. Wanneer je het papierwerk hebt afgehandeld, mag je het park binnen rijden.

Voorafgaand hadden wij de regels gelezen, die er gelden in het park. In alle National Parken in Namibië mag je geen plastic zakken meenemen. Hier werden wij bij het binnenkomen van het park, niet op gecontroleerd. Wel hadden wij zo min mogelijk plastic mee het park in genomen.

15x Tips om Etosha National Park in Namibië te bezoeken

#1 Ga op selfdrive safari

Het leukste van Etosha National Park in Namibië is dat je helemaal zelfstandig op safari kunt. Dus de beste tip om Etosha te bezoeken is om op selfdrive safari te gaan. Stap in je auto, pak een kaart erbij en ga zelf rijden. Een 4×4 auto is aan te raden, maar niet per se nodig. Vooral de doorgaande wegen zijn goed te rijden en dat kan je ook prima met een ‘gewone’ 2×2 auto. Wanneer je de keuze heb gemaakt om op selfdrive safari te gaan is de beste tip om rustig te rijden (want ja, de olifanten kunnen echt gewoon zomaar oversteken), goed om je heen te kijken en volg de auto’s om je heen. Die geven vaak een duidelijke inschatting waar er wildlife te vinden is. Waar allemaal auto’s langs de weg staan? Daar zal vast wel iets te zien zijn qua wildlife.

#2 Heb geduld

De dieren laten zich niet lijden door de menselijke klok. Je moet soms geduld hebben om wildlife te spotten en neem hier ook de tijd voor. Geniet van de momenten wanneer je aan het wachten ben, geniet van de natuur om je heen en gebruik je zintuigen om de omgeving goed in de gaten te houden. Het ritme in Etosha wordt bepaald door de natuur, en accepteer dit.

#3 Bezoek de waterholes

Een van de beste plekken om wildlife te spotten zijn de waterholes. Het kan in de woestijn goed warm zijn en dieren gaan opzoek naar verkoeling en/of drinkwater bij een waterhole. Wanneer je bij een waterhole staat, zet de motor van je auto uit en wacht. Voor je het weet word je beloond met een paar olifanten, giraffen of zelfs een leeuw!

Bij elke camping in Etosha National Park is er een waterhole aanwezig. De meeste waterholes zijn in de nacht ook verlicht. Waardoor heb je een unieke kans om de dieren ook in de nacht te spotten. Genoeg wildlife (denk aan de katachtigen) zijn in de nacht het actiefst en zoeken dan de waterholes op. Bij de waterholes op de campings wordt gebruik gemaakt van infrarood licht, waar de dieren geen last van hebben.

De mooiste waterholes bij de campings vonden wij de waterhole bij Olifantsrust en Okaukuejo.

#4 Sta met zonsopgang op en ga direct het park in

Etosha is eigenlijk 1 grote zoutvlakte, waardoor het ontzettend warm kan worden. Ook voor het wildlife. Rond zonsopgang (dan zijn de temperaturen relatief het koelst) zijn de meeste dieren het actiefst en is de kans het groots om wildlife te spotten. Denk bijvoorbeeld aan leeuwen die de hele nacht aan het jagen zijn geweest op zoek gaan naar drinkwater bij een waterhole. Bij de poorten van de camping kan je vinden hoe laat de poorten open gaan en jij kan beginnen met je selfdrive safari.

#5 Zorg dat je voor zonsondergang terug bent

Er is een streng beleid binnen Etosha National Park in Namibië dat je niet in het donker mag rijden. Ten eerste is het te gevaarlijk, je kan het wildlife om je heen minder goed spotten. Daarnaast willen ze kosten van kost het stropen van wildlife voorkomen. Voorkom onnodige boetes en zorg ervoor dat jij voor zonsondergang terug bent op je verblijfplaats.

#6 Slaap op campings in het park

De manier om geld te besparen tijdens je bezoek aan Etosha is om te slapen op de campings. Deze plekken zijn stukken goedkoper dan slapen in lodges. Let wel op, alle campings in Etosha zijn NWR campings, campings die georganiseerd zijn vanuit de staat. Dit zijn over het algemeen basic campings met alle voorzieningen die je nodig hebt. En vooral in Etosha zijn de campings groot, op de camping Olifantstrus na. Dus ga er vanuit dat je wat minder privacy hebt in Etosha dan ten opzichte van andere campings in Namibië.

#7 Boek de campings van te voren

Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Dan is dit een van de tips die je vooraf je bezoek aan Etosha moet uitvoeren, namelijk de campings van de voren boeken. Zo ben je verzekerd van je slaapplek en heb je die stress niet dat je van camping naar camping moet rijden en voor zonsondergang binnen hekken van een camping moet staan.

#8 Blijf altijd in je auto

De belangrijkste tip der tips tijdens je bezoek aan Etosha is dat je altijd in je auto moet blijven. In Etosha lopen de wilde dieren vrij rond en het zou in een uitzonderlijk geval kunnen dat er een dier in paniek is en jouw kan aanvallen. Om dit te voorkomen moet je altijd in je auto blijven.

Wil je even uit je auto? Dan zijn daarvoor speciale rustplaatsen in Etosha. Deze plekken zijn volledig voorzien van hekken en binnen deze hekken kan jij veilig uit de auto. En er is nog 1 plekje in Etosha waar je even kort de auto uit mag. Namelijk bij het Etosha Lookout Point. Dit is het uitzichtpunt waar je de gehele zoutvlakte van Etosha kan zien en relatief weinig wildlife is.

#9 Leg alles wat je overdag nodig hebt voorin de auto

Dit is misschien wel een van de praktische tips voor je bezoek aan Etosha National Park in Namibië (en deze deden wij de eerste dag ook verkeerd). Zorg dat je eten, drinken, camera, zonnebril enzovoort allemaal bij de hand in de auto hebt en niet in de achterbak. Je mag namelijk niet zomaar de auto uit om even iets te pakken wat je vergeten bent en toch nodig hebt.

#10 Neem voldoende eten en drinken mee

Ook al zijn er bij de campings kleine supermarktjes aanwezig (niet bij allemaal) en is er een mogelijkheid om te dineren bij een restaurant. Zorg toch dat je voorafgaand aan je bezoek aan Etosha dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, dat je praktisch zelfvoorzienend bent. Want het assortiment in de supermarkten is beperkt en niet altijd alles is op voorraad.

#11 Er is nauwelijks internet, dus zorg voor een kaart en/of offline navigatie

Download vooraf je bezoek aan Etoshia de kaart via Google of gebruik de app MAPS.ME. Er is in Etosha niet tot nauwelijks bereid qua internet en bij de grotere campings (Okaukuejo, Namutoni en Hallali) kan je bij de receptie tegen betaling beperkt Wifi kopen. Tijdens het rijden door Etosha heb je geen bereik en moet je het via de manieren offline redden. Wij hebben ook grote delen de kaart gebruikt en ging ook prima!

#12 Neem een verrekijker mee

Deze waren wij tijdens ons bezoek aan Etosha National Park in Namibië vergeten en hebben wij zo gemist. Dus maak deze fout niet en sla deze tip zeker op. Neem een verrekijker mee! Dit maakt het ontdekken van wildlife net een stukje makkelijker dan alleen met het blote oog.

#13 Zoek in de schaduw naar de dieren

Het wildlife zoekt zoveel mogelijk de schaduw op, om de brandende zon te ontsnappen. Dit betekent dat je tijdens je zoektocht naar wildlife goed moet kijken naar de schaduwplekken. Het nadeel is wel dat de dieren daardoor een stuk lastiger te spotten zijn. Maar met een beetje geduld en een verrekijker moet het lukken!

#14 Lees voor vertrek van je selfdrive safari het ‘Animal sightseeing book’

Bij de receptie van de campings liggen speciale ‘Animal sightseeing’ boeken. In deze boeken kan je waardevolle informatie vinden waar ander bezoekers wildlife hebben gespot en schroom ook zeker niet om zelf te beschrijven waar jij de leeuw of ander wildlife hebt gespot.

#15 Volg het ritme van de auto’s om je heen

De laatste tip en zeker niet de minst belangrijke voor je bezoek aan Etosha National Park in Namibië is het volgen van het ritme van de auto’s om je heen. Volg de georganiseerde safari auto’s, let op de auto’s die naast de weg stil staan of blijf even langer hangen bij een waterhole waar het wat drukker is. Het is niet voor niets druk daar, dus de kans is groter dat er wildlife te spotten is.

Meer ontdekken over Namibië?

Lees verder over een toffe reisroute dwars door Namibië of kijk hier voor wildkamperen op Brukkaros, een verlate vulkaan met een unieke campingspot in Namibië.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *