Het maken van een wereldreis is voor vele reisliefhebbers de ultieme droom. De vrijheid, het avontuur en voor langere periode met een backpack op je rug de wereld ontdekken klinkt voor jullie toch als muziek in de oren? Als het dan daadwerkelijk gaat gebeuren, zijn er wel veel dingen waar je over na moet denken. Hoe bereid je je het beste voor op dit mega avontuur? We delen 10 belangrijke tips voor het voorbereiden van een wereldreis!

10x Voorbereiden op een wereldreis
#1 Praktische zaken om op orde te hebben voor je wereldreis
- Paspoort: zonder paspoort kom je niet ver, dat is logisch. Let er op dat je paspoort bij aankomst in elk land tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Extra tip: een paspoorthoesje is fijn om je paspoort te beschermen tijdens je reis.
- Visa’s: bij de meeste landen krijg je bij aankomst een stempel waarmee je 30 (Azië) of soms zelfs 90 dagen (Latijns-Amerika) in een land mag blijven, maar voor sommige bestemmingen moet je van tevoren een visa regelen. Zoek dit goed uit voor je vertrekt en zorg dat je dit ruim op tijd aanvraagt. Dit is gemakkelijk online te regelen of door een bezoek te brengen aan een ambassade in Nederland.
- Reisverzekering: het is belangrijk om van te voren een reisverzekering met wereld dekking af te sluiten. Je hebt het natuurlijk liever niet, maar het kan zomaar een keer gebeuren dat je tijdens je reis naar het ziekenhuis moet of iets word gestolen. Met een goede reisverzekering kun je vaak al een groot deel van deze kosten terugkrijgen. Via Independer kun je uitzoeken welke reisverzekering het beste bij jou en je reis past. Let er op dat de meeste doorlopende reisverzekeringen maar maximaal 60 dagen aaneensluitende dagen verzekeren, dus als je langer dan dat weg gaat zijn deze niet geschikt. Voorbeelden van reisverzekeringen die wel voor langere tijd verzekeren zijn: Ditzo (6 maanden) of Ohra (365 dagen)
- Zorgverzekering: waar je ook bent, het is altijd verplicht een zorgverzekering te hebben. Ga je voor minder dan een jaar weg? Dan kun je je zorgverzekering in Nederland aanhouden. Ga je langer dan een jaar weg? Dan kan het zijn dat je de zorgverzekering hier moet stopzetten. Check het voor jouw situatie altijd even met je verzekeraar.
- Internationaal rijbewijs: in veel landen buiten de Europese Unie heb je een internationaal rijbewijs nodig als je daar een voertuig wilt huren en besturen. Het vervelende is dat er niet 1 internationaal rijbewijs is wat voor alle landen geldig is, maar dit per land of een aantal landen los gekocht moet worden. Meer info over voor welke landen dit is en hoe je deze koopt vind je op de website van de ANWB.
- Creditcard: het hebben van een Creditcard op je wereldreis is een must. Niet alleen omdat onze gewone bankpassen niet overal worden geaccepteerd, maar ook voor het online boeken van hotels, vliegtickets en tours moet er vaak betaald worden met een creditcard. Let er op dat je voor elke creditcard betaling een percentage bovenop het bedrag betaald aan de bank, dus het is op reis het beste zoveel mogelijk in 1 keer te pinnen. Soms kan het overigens zo zijn dat je voor het opnemen van geld bij een ATM juist beter met je normale pas kan doen, omdat dit percentage dan lager is. Dit verschilt per land en bank, dus check dat altijd even op bestemming.
- Belangrijke documenten: het is verstandig om al je belangrijke documenten ook online op te slaan. Maak bijvoorbeeld een map op Google Drive met o.a. al je verzekeringen, kopieën van je creditcard, bankpassen en paspoort, je CV en een lijst met telefoonnummers van je belangrijkste familieleden, vrienden en ambassades. Zo kun je er altijd bij vanaf internet, ook als je eigen telefoon of portemonnee gestolen zijn.
- Pasfoto’s: voor het aanvragen van je visa heb je vaak een pasfoto nodig, ook wanneer je deze in het land zelf pas krijgt of verlengd. Neem daarom altijd een paar reserve foto’s mee.


#2 Je huis (onder)verhuren of verkopen?
Afhankelijk van hoe je woonsituatie voor de wereldreis is, is het goed om na te denken over wat je wilt doen met je huidige huis. Woon je nog bij je ouders, dan is het natuurlijk makkelijk om gewoon alles te laten staan wat je niet mee hoeft te nemen op reis. Heb je een huurhuis en ben je niet van plan daar terug te komen, dan kun je je huur opzeggen. Let hierbij natuurlijk op het opzegtermijn van je huur. Onderverhuren is soms ook mogelijk, mits toegestaan door je verhuurder. Natuurlijk kun je altijd een bekende in je huis nemen voor de tijd dat je weg bent, maar dat is niet altijd helemaal volgens de regels.
Heb je een koophuis, dan zijn er vaak 2 opties: verhuren of verkopen. Verhuren is verstandig als je wel van plan bent binnen bepaalde tijd terug te komen naar dat huis en wel een plek wilt hebben om weer naartoe te kunnen. Let hierbij op of het wel toegestaan is om je huis te verhuren, en op welke manier. Verhuur bijvoorbeeld via een erkende makelaar of een expat bedrijf, die vaak huizen zoeken voor bepaalde tijd. Verkopen is natuurlijk ook een optie als je nergens meer aan vast wil zitten en niet perse een plek nodig hebt om terug te komen. Let ook hierbij op dat je dit op tijd in de verkoop zet zodat alles rond is voor je vertrek.
#3 Je route / bestemmingen bepalen
Natuurlijk hoeft niet alles van je reis vastgelegd te zijn van te voren, dat is ook juist het leuke en avontuurlijke aan een wereldreis! Maar je hebt vast wel een idee van waar je ongeveer naartoe wilt. Dan is het wel handig (en leuk!) om tijdens het voorbereiden van je wereldreis te bepalen wat een logische volgorde en route is. Hierbij hoef je niet de complete reis al volledig in te vullen, maar een globaal plan kan goed kan pas komen en is ook onderdeel van de voorpret!

#4 Kosten van een wereldreis
Een lastig onderwerp, want het budget van je wereldreis hangt af van heel veel dingen. Welke landen ga je bezoeken? Reis je solo of samen? Welke periode ga je weg? Verblijf je in hostels of liever in luxere privékamers? Moet je meerdere (binnenlandse) vluchten nemen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken zoals je zelf wilt, en iedereen reist weer op een andere manier. Precies voorspellen hoeveel je budget moet zijn is ook bijna niet te doen, omdat er altijd onverwachte kosten (of inkomsten) kunnen voorkomen, maar zo ongeveer berekenen wat je moet sparen is wel zo handig.
Per land is er wel een redelijk gemiddelde te vinden van wat dingen kosten tijdens je reis. Hieronder een lijstje om je op weg te helpen bij het voorbereiden van je wereldreis, dit is los van de kosten van vluchten maar wel inclusief overig vervoer, overnachtingen en tours.
- Afrika: 35-45 euro per persoon per dag
- Azië: 20-40 euro per persoon per dag
- Centraal-Amerika: 30-45 euro per persoon per dag
- Europa: 40-65 euro per persoon per dag
- Noord-Amerika: 40-60 euro per persoon per dag
- Oceanië: 45-70 euro per persoon per dag
- Zuid-Amerika: 30-45 euro per persoon per dag




Extra tip: Hierboven zie je wat wij ongeveer uitgaven aan verschillende dingen tijdens onze reis. Links in Centraal- en Zuid-Amerika (4 maanden), rechts in Azië (6 maanden). Dit hielden wij dagelijks bij met de app Travelspend, een echte aanrader als je tijdens je reis overzicht wilt houden van waar je uitgaven naartoe gaan!

#5 De juiste backpack of koffer kiezen
Als je voor langere tijd op pad gaat, is het enige persoonlijke wat je meeneemt de kleding en reis items die in je backpack of koffer passen. Daarom is het erg belangrijk hier een goede keuze in te maken. De meeste wereldreizigers kiezen voor een backpack, omdat dit makkelijk is om van plek naar plek mee te nemen. Om de juiste backpack voor jou te bepalen kun je het beste een aantal verschillende uitproberen en advies vragen in winkels als Bever. In elk geval kunnen we aanraden niet een te grote tas te kopen, want hoe meer erin past, hoe zwaarder het gewicht op je schouders! Voor een vrouw is een maat van maximaal 55 liter vaak al meer dan voldoende.
Ga je toch liever voor een koffer? Dan is het belangrijk dat het een goede, stevige koffer is die wel tegen een stootje kan. Tijdens je reis zul je niet altijd invloed hebben op hoe er met je koffer wordt omgegaan bij bijvoorbeeld een bus of vliegtuig, en geloof me dat er soms flink wordt gegooid met je enige & waardevolste bezittingen.
In beide gevallen is het aan te raden een goed slot mee te nemen, om je koffer of backpack veilig te kunnen afsluiten in je ho(s)tel of in het openbaar vervoer.


#6 Wat neem je allemaal mee op wereldreis?
Voor langere tijd alleen uit je backpack of koffer kunnen leven tijdens je wereldreis vergt wel wat voorbereiden. Alles wat je bezit draag je continu met je mee, dus het is verstandig hier wel goed over na te denken. Wat je allemaal precies meeneemt is van vele dingen afhankelijk. Waar ga je naartoe? Hoe lang blijf je weg? Ga je naar warme landen of koude gebieden? Wil je nog ruimte overhouden om souvenirs mee naar huis te nemen? Onze 5 handigste inpak tips hebben we uitgebreid beschreven in onderstaand artikel!

#7 De nodige vaccinaties en medicijnen voor je wereldreis
Ook is het verstandig om voorafgaand aan je reis te controleren welke vaccinaties je nodig hebt. Vooral in landen buiten Europa is de leefomgeving anders dan in Nederland, waardoor er ziektes aanwezig zijn die bij ons niet voor komen. Door een vaccinatie kun je het risico op deze ziektes wegnemen of aanzienlijk verkleinen. Advies hierover kun je krijgen bij de GGD, andere reispoli’s of door middel van een thuisvaccinatie. Na het behalen van de vaccinatie krijg je een ‘vaccinatiepaspoort’, zodat je een overzicht hebt welke vaccinaties je hebt gekregen en hoe lang deze werkend zijn.
Het meenemen van een EHBO kit met basis spulletjes en een aantal medicijnen is ook aan te raden. In onze backpack zit in elk geval altijd een strip paracetamol, ibuprofen, diarree remmers en slaappillen. Mocht je toch een ander medicijn nodig hebben, is er gelukkig vrijwel overal wel een Pharmacy te vinden. De gemaakte kosten hiervan kun je vaak verhalen op je zorg- en/of reisverzekering.


Houd rekening met muggen
Wanneer je bij de GGD op consult komt, zal er waarschijnlijk ook gekeken worden of je naar gebieden reist waar ziektes voorkomen die worden overgedragen door muggen. Denk bijvoorbeeld aan Malaria of knokkelkoorts/Dengue. Voor Malaria kun je pillen krijgen die je als noodpakket meeneemt op reis. Deze pillen hoef je vaak alleen te slikken op het moment dat je symptomen van Malaria vertoond. Maar het kan ook zo zijn dat het risico op malaria op jouw bestemming zo groot is dat je voorafgaand voor je reis al malariapillen moet innemen. Hierover zal de GGD je adviseren.
Daarnaast nemen wij altijd een goede DEET spray mee om het risico van een muggensteek zo klein mogelijk te houden. Ook een hotel/hostel kamer met een klamboe en een airco of goede ventilator werkt goed om muggen weg te houden.
#8 Hoe ga je van plek naar plek reizen?
Tijdens je wereldreis zal er (uiteraard) regelmatig van plek naar plek moeten worden gereisd. Dat is het hele idee van een wereldreis toch? Hiervoor hoef je echt niet op voorhand al precies te weten hoe je dit gaat doen, maar het is wel handig je opties te bekijken. Wil je bijvoorbeeld een auto of camper huren en zelf op pad gaan? Dan moet je dit soms van tevoren al regelen tijdens het voorbereiden van je wereldreis. Vrijwel alle openbaar vervoersmogelijkheden zul je ter plekke wel kunnen regelen, hiervoor kun je websites of apps gebruiken als Rome2Rio om je route te bepalen.

#9 Handige reis apps
Wat zouden we tegenwoordig toch moeten zonder technologie en onze telefoons? Ook tijdens het reizen zijn er veel handige apps beschikbaar die je kunnen helpen om je reis iets gemakkelijk te maken. Denk hierbij aan apps als Google Translate, Maps.me en XE Currency. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor, wat je veel moeite en uitzoekwerk kan schelen als je snel informatie nodig hebt of iets moet regelen. In onderstaand artikel delen we de beste apps voor op wereldreis.


#10 Je reis vastleggen en documenteren
Niet alleen leuk voor het thuisfront, maar ook voor jezelf is het super tof om je wereldreis vast te leggen. De een doet dit onwijs uitgebreid en de ander met enkel een paar foto’s, maar hoe dan ook zijn het mooie herinneringen om later terug te kunnen zien en lezen! Naast social media kanalen als Instagram en Facebook, zijn ook apps zoals Polarsteps hier ideaal voor. Hierin kun je van elke step een verslagje schrijven en foto’s erbij plaatsen, en de app houdt automatisch bij hoeveel dagen je op reis bent, welke landen je bezoekt en hoe hoeveel kilometers je aflegt. Ook erg leuk: achteraf kun je bij Polarsteps met een paar klikken een fotoboek laten afdrukken van je wereldreis!
Op zoek naar meer handige reistips?
Lees verder over hoe je zo duurzaam mogelijk kunt reizen of kijk hier voor onze tips voor het reizen als vegan