Dubrovnik in Kroatië is een bestemming die steeds populairder aan het worden is. Deze havenstad ligt aan de Adriatische kust vlakbij de grens van Montenegro en is onder andere bekend doordat de serie ‘Game of Thrones’ er gedeeltelijk is opgenomen. Het zou een stad moeten zijn vol geschiedenis en vooral het oude centrum, Old Town zou waanzinnig mooi moeten zijn. Kortom een plek waar ik graag naar toe wilde. In deze blog deel ik mijn ervaringen!

Mijn reis naar Dubrovnik, Kroatië

Hoe kom je in Dubrovnik?

Vanaf Schiphol kan je in een kleine 2,5 uur rechtstreeks naar Dubrovnik in Kroatië vliegen. Ticketprijzen zijn afhankelijk van de periode waarin je boekt en vliegt. Je kunt ook met de auto naar Dubrovnik rijden, dan ben je wel 20 uur onderweg maar dan kan je er natuurlijk een roadtrip van maken! Eenmaal aangekomen op het vliegveld kan je gemakkelijk in een bus stappen die je naar de stad brengt. Deze busrit duurt ongeveer een uurtje, afhankelijk van het verkeer.

Eerste indruk van Dubrovnik

We kwamen met de bus aan vlakbij de oude stadsmuren van Old Town, Dubrovnik. Het eerste wat ik opmerkte was dat het in de zomer ontzettend warm is en veel mensen liepen in en uit de stadsmuren. Wij verbleven in appartement buiten Old Town, verder de berg op. Verder buiten Old Town vind je veel smalle straatjes met veel trappen. Eenmaal aangekomen bij ons appartement konden wij genieten van het prachtige uitzicht over Dubrovnik. Dat was al het klimmen op de trap meer dan waard! Het uitzicht vanaf ons balkon van het Apartment Arbanasin was echt prachtig.

Het oude stadscentrum van Dubrovnik

Old Town is de oude stad, met rondom een stadsmuur en aangrenzend een oude haven. Old Town staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je door de poort van de stadsmuur heen loopt dwaal je meteen al door smalle straatjes en weet je niet waar je moet kijken. Overal prachtige oude gebouwen, kerken, woningen en winkeltjes. Er zijn ook veel restaurants en bars in Old Town, waar je in een prachtig authentiek straatje romantisch kunt dineren. Vooral de hoofdstraat, Placa is prachtig. Dit is een rechte lange straat waarop je een prachtig uitzicht krijgt van Old Town zelf. 

Boek hier een wandeltocht door de oude stad van Dubrovnik of voor een Game of Thrones tour

Ook kun je de stadsmuren op. Een ticket hiervoor kost ongeveer 30 euro, maar dit is het geld echt wel waard. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig overzicht over alle gebouwen die zich in Old Town bevinden. Als je goed kijkt naar de daken van de huizen zie je ook verschil in stenen. De lichter gekleurde daken zijn huizen die laatst zijn gerenoveerd, na de Balkanoorlog die ook in Kroatië plaats heeft gevonden. Hier en daar zie je ook nog vervallen en beschadigde huizen van de oorlog. Vanaf de stadsmuur heb je ook een prachtig uitzicht over de Adriatische zee.

Boek hier een sunrise- of sunset tour over de stadsmuren van Dubrovnik

Het eten in Dubrovnik was echt heerlijk. Een mix van de Mediterraanse keuken en heerlijk verse vis. De pizza’s smaken hier erg lekker! Dineren in Old Town is iets duurder dan buiten de stadsmuren, maar dan zit je wel in een klein straatje fijn te dineren. Vooral in zijstraatjes vanaf de hoofdstraat Placa kan je restaurantjes vinden die niet erg druk zijn, maar waar je heerlijk kunt zitten.

Tip: neem wel anti-muggenspray mee. Er waren opvallend veel muggen in Dubrovnik, maar met een goede anti-muggenspray heb je hier echt een stuk minder last van!

De omgeving buiten Dubrovnik Old Town

Om Old Town heen liggen een aantal stranden, waaronder Banje Beach. De meeste stranden zijn kiezelstranden, maar het is een perfecte manier om even lekker af te koelen. Het water is in de zomer aangenaam warm. Wel is het zo dat de stranden klein zijn en erg druk kunnen worden. Ga daarom liever vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag naar het strand, dan zijn er de minste mensen.

Er is ook een kabelbaan die je verder boven op de berg brengt. Daar is ook een uitzichtspunt, maar helaas was deze erg druk. Loop een stukje verder, richting een fort die in de Balkanoorlog is gebruikt. Bij het fort heb je het uitzicht zo goed als voor jezelf en kan je heerlijk genieten. Ook is het fort een bezoekje waard! Een oud, donker fort met allemaal beelden van de Balkanoorlog. Erg indrukwekkend vond ik het en je leert er meer over de geschiedenis van de stad zelf.

Is het bezoeken van Dubrovnik aan te raden?

Samenvattend vond ik Dubrovnik in Kroatië een prachtige stad. Old Town is echt prachtig en ik snap waarom dit stukje stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Omdat Dubrovnik wel steeds bekender bij toeristen begint te worden kan het soms erg druk zijn. Ook meren er in de nieuwe haven grote cruiseschepen aan, waardoor het vanaf 10 uur al erg druk wordt in Old Town. Dan komen de mensen van het cruiseschip af en tegen de avond wordt het een stukje rustiger. Wij hebben daarom de keuze gemaakt om Old Town vroeg in de ochtend te bezoeken of tegen het einde van de middag. Overdag kozen wij voor een strandbedje. Op deze manier lukte het ons om de drukte aardig te vermijden. Wel denk ik dat in andere seizoenen er minder cruiseschepen aanmeren en dat het dan de gehele dag wat rustiger is.

Meer lezen over de Balkan?

Lees hier verder over 7 activiteiten in Belgrado, Servië of kijk hier voor alles wat je moet weten om Kotor in Montenegro te bezoeken

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *