Zeker nu reizen er voorlopig even niet in zit, is er tijd genoeg om het natuurschoon in ons eigen land eens te ontdekken! Nederland is namelijk klein maar wel vol mooie natuurgebieden waar je prima een dagje of weekend naartoe kunt. Even ontsnappen aan je huis of de drukte van de stad en alleen maar genieten van de buitenlucht. In deze blog deel ik de 15 mooiste natuurgebieden in Nederland!

15x Mooiste natuurgebieden in Nederland

#1 Loonse en Drunense duinen

In de Loonse en Drunense duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis.

De Loonse en Drunense duinen zijn perfect om door te wandelen, fietsen of mountainbiken. Er zijn verschillende routes uitgestippeld en je kunt een fiets of mountainbike huren aan de rand van het gebied. Hier kom je dus voor rust of adrenaline, wat je zelf wilt Alleen daarom al voor mij een van de mooiste natuurgebieden van Nederland!

#2 Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug vind je tussen Hellendoorn en Nijverdal in het oosten van ons land. Vroeger gleden zware gletsjers door dit gebied waardoor je hier nu kunt genieten van glooiende landschappen met on-Nederlandse vergezichten. De Sallandse natuur kenmerkt zich door gevarieerde bossen, paarse heide en weer als vanouds kabbelende riviertjes.

Elk seizoen ziet de Sallandse Heuvelrug er weer compleet anders uit en je kunt hier heerlijk wandelen door de heide en bossen. Ook zijn er uitzichtpunten waarbij je weids uitzicht hebt en een aantal restaurants in de omgeving waar je tijdens het wandelen kunt neerstrijken.

#3 Mastbos / Strijbeekse Heide (Baronie van Breda)

Het Mastbos ligt ten zuiden van Breda aan de rand van de stad en is al ruim 500 jaar oud. Het is het bekendste bos bij Breda en dankt zijn naam aan de vele grove dennen die vroeger ‘mastbomen’ werden genoemd. Hier werden onder andere scheepsmasten van gemaakt. Het Mastbos is een eeuwenoud bos met een rijkdom aan historie, planten en dieren. Wandel van smalle paden naar open beukenlanen, over heide, langs loofbomen en door donker naaldbos. Er zijn verschillende mooie routes te volgen zoals het boswachterspad, het vlonderpad en de smokkelroute.

#4 Duivelsberg

De Duivelsberg is een heuvel en natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal in de provincie Gelderland, aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens. De bekendste wandelroute hier is de N70 route, deze is 17km lang en is vrij pittig door de vele heuvels en trappen. De N70 trail route loopt over 8 ‘bergen’ door de glooiende bossen van Berg en Dal en omgeving. Onderweg biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van rivier de Waal en de Rijn

#5 Oisterwijkse Bossen en Vennen

Vlakbij het dorpje Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen met om elke hoek weer een ander uitzicht. Overal zijn doorkijkjes en op een van de bankjes kun je even genieten van de rust en de vele vogels die hier leven. Ook erg leuk is dat op de verschillende wandelroutes er altijd een aantal restaurantjes op de route zitten waar je neer kunt strijken voor een koffie, lunch of borrel.

#6 Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Zandvoort en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk. Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam, er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. In het gevarieerde gebied zijn veel herten, vogels, eekhoorntjes en zelfs vossen te spotten!

Het duingebied is een beschermd natuurmonument en bij de Europese Commissie aangemeld als Habitatrichtlijngebied. Daarmee geniet het bescherming volgens de Europese regelgeving. Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van dit gebied. Om dit te waarborgen is enkel wandelen toegestaan. Er zijn meerdere mooie wandelroutes te lopen die starten vanaf 4 verschillende ingangen rondom het gebied.

#7 de Biesbosch

De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, met eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Je kunt er wandelen en langs de randen van het gebied ook fietsen, maar de natte, ruige natuur van dit moeras laat zich het best beleven vanaf het water, in een klein bootje of kano. Geruisloos peddelend door de smalste kreken, bukkend onder lage takken door, beleef je de natuur vanaf de waterspiegel. IJsvogels schieten voorbij, een kiekendief jaagt tussen het riet en misschien laat zelfs de visarend of een bever zich zien. In de Biesbosch ben je één met de natuur.

Bijzonder aan de Biesbosch: het is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. Je kunt er dus eb en vloed meemaken.

#8 Nationaal Park de Meinweg

Het Nationaal Park de Meinweg is een schitterend stukje natuur van ongeveer 1800 hectare groot. Het ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg en is aan drie kanten omsloten door Duitsland. Het Nationaal Park De Meinweg is geologisch gezien van grote betekenis, door het voor Nederland unieke terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Deze zijn ontstaan door erosie van de in het verre verleden door Rijn en Maas afgezette sedimenten én door verschuivingen in de aardkorst.

Het Roerdal ligt 30 meter boven N.A.P. en het Beatrixplateau op 80 meter. Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. Tussen deze beken en beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden waar tegenwoordig weer een adderpopulatie voorkomt.

#9 Oostvaardersplassen

Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen: een waar vogelparadijs van internationale waarde. Dat zijn de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Ruim 50 jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open. En ze vragen op hun beurt ook weer om zorg en beheer.

#10 De Veluwe

De Veluwe is denk ik wel het bekendste en mooiste natuurgebied van Nederland. De Veluwe meet ongeveer 1.000 km² en is een aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden met elk een eigen karakter, flora en fauna. Een groot deel van de Veluwe is bebost en bijzonder heuvelachtig. De volgende gebieden vallen allen onder de Veluwe:

Nunspeet

Boswachterij Nunspeet ligt in een prachtig stuk Veluwe. Glooiende paden voeren naar het idyllische dorpje Vierhouten en verder naar Elspeet. Langs open heide en koele bossen, wuivende sparren en grillige eiken. Op de natte heide liggen plassen, omringd door paarsrode zonnedauw. Ten zuiden van Nunspeet ligt het Zandenbos. Hier ligt ook een fraai heideveld. Met geurige heide en krentenstruiken vol vogels. In de Zandenplas kun je op zomerse dagen heerlijk zwemmen.

Vierhouterbos

Het Vierhouterbos is rustiger en zit boordevol wild. Wie oplet, ziet de wroetsporen van zwijnen langs de paden. In de bossen liggen hun zoelplaatsen. Dat zijn de poelen waarin ze hun modderbaden nemen. Bij het Zandenbos en aan de rand van het Vierhouterbos mag uw hond los lopen. Ook zijn er diverse ruiter- en menroutes uitgezet. Bijzonder is ook het Verscholen Dorp bij Nieuw-Soerel, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen zaten.

Kootwijk

Boswachterij Kootwijk is de plek waar Staatsbosbeheer in 1899 is opgericht. De woeste zandgronden op de Veluwe moesten bedwongen worden en er was hout nodig voor de mijnbouw. Grove dennenbossen werden aangeplant. De Zaadeest in Stroe herinnert aan deze tijd. En nog steeds zie je bijvoorbeeld in de Harskamperdennen de oude stuifduinen in het bos. Met ook de Stroese heide, het prachtige ven Loofles en eikenhakhoutbos is deze boswachterij vol variatie.

Kootwijkerzand

In het hart van het gebied ligt een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Net als de ‘echte’ woestijn kent het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel 50 graden worden. ’s Nachts tuimelt het kwik dan zo’n 40 graden.

natuurgebieden Nederland

Speulder- en Sprielderbos

Met de ‘dansende’ bomen behoort het Speulder- en Sprielderbos tot de oudste en mooiste bossen van Nederland. Hier kun je ronddwalen alsof het een echt oerbos is. De natuur mag haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groenbemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. In het gebied zijn nog twee andere soorten bos te vinden. Het lichte bos, met grove dennen, berken en eiken. En het donkere bos, waar vooral douglas- en fijnsparren en Amerikaanse eiken groeien. Een deel van deze bossen wordt ook gebruikt voor houtproductie. Elk bostype trekt weer andere bewoners aan. Van achter wildkijkschermen is het mogelijk om zelf dieren gade te slaan. Vooral tegen de schemering is de kans op een ontmoeting groot.

Ugchelen-Hoenderlo

Het Ugchelse Bos is een natuurbos. In de loop der jaren hebben de aangeplante dennenbossen plaatsgemaakt voor een natuurlijk gevarieerd en licht bos. In dit bos is meer voedsel te vinden en komen meer broedvogels voor. Samen met de natuurgebieden rondom Kootwijk vormt het een aaneengesloten gebied van 10.000 hectare. Daarmee is het een van de grootste, aaneengesloten stukken vrije natuur van Nederland. In het grootste deel van het bos van de boswachterij mag de natuur zijn gang gaan en grijpen we niet in.

Renkums Beekdal

In de Renkumse Poort komen bos, beekdal en de uiterwaarden van de Rijn samen. Het heuvelachtige gebied is een mooi voorbeeld van geslaagd natuurbeheer. Het voormalige industrieterrein Beukenlaan is omgetoverd tot een ecologische verbinding tussen de Oostvaardersplassen, Veluwe, uiterwaarden aan de Rijn, de Gelderse Poort en het Duitse Reichswald. Zo kunnen edelherten straks van de Veluwe naar de Rijn lopen.

#11 de Utrechtse Heuvelrug

De vlakke provincie Utrecht wordt in tweeën gedeeld door een lange keten van heuvels, van Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Al ruim 150.000 jaar een eenheid sinds haar vorming in de ijstijd. Onze voorouders wisten het al: de Utrechtse Heuvelrug is prachtig gebied, met rijke natuur en eeuwenoude landschappen die tot de verbeelding spreken. Welgestelden bouwden hier vroeger hun buitenhuizen en kastelen. Nergens in Nederland vind je zo’n aangename afwisseling tussen cultuur en natuur. 

Tussen de vorstelijke landgoederen en hun pittoreske dorpjes liggen uitgestrekte heidevelden en eindeloze bossen. Die gevarieerde bossen zitten vol met dieren, zoals de ree, das, zandhagedis en zwarte specht. In de herfst is het nergens beter paddenstoelen spotten dan in deze heuvels. En voor wandelaars ligt er een uitgekiend routenetwerk langs de mooiste plekken van het gebied.

#12 Tiengemeten

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten. Een eiland midden in het Haringvliet, voormalige zeearm van de Noordzee. Een pontje brengt je in tien minuten naar dit eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland.

Tiengemeten is een waar wandel- en fietsparadijs. Struin door de ruige natuur van de Wildernis in het westen van het eiland. Dankzij een grote kreek die verbonden is met het Haringvliet maak je hier de getijden mee. In de Oude Polder, op de oostpunt van het eiland, kom je weer in een heel andere wereld. Hier herleeft het negentiende-eeuwse boerenlandschap. In het midden van het eiland loop je door een open moeraslandschap. ’s Winters is dit één grote watervlakte met watervogels in alle soorten en maten. ’s Zomers valt de plas droog. Dan kom je vogels als de kluut en de steltloper tegen, op zoek naar voedsel.

#13 de Waddeneilanden

Vijf eilanden, dat betekent vijf keer genieten! De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan de Waddeneilanden tot een bijzondere ervaring. Op de Wadden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda’s, drukte en afspraken. Laat alles achter je en beleef het eilandgevoel. Geniet van de schoonheid en het eeuwenoude ritme van eb en vloed. Wat rest is iets wat elke vakantie hoort te kenmerken, maar op de Waddeneilanden vanzelf gaat: totale ontspanning.

De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem die je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. 

Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met wereldberoemde natuurgebieden als Yellowstone  in de Verenigde Staten, het Great Barrier Reef in Ausralië en de Kilimanjaro in Tanzania. Aan de wieg van dit succes staat de jarenlange goede samenwerking tussen de Waddenzeelanden

#14 de Bollenstreek

De bollenvelden in Nederland zijn al ruim 400 jaar het visitekaartje van de Bollenstreek. De afgegraven duinen en zeelucht hebben namelijk precies de juiste ingrediënten om bloembollen optimaal te laten groeien en elk voorjaar een van de meest kleurrijke landschappen ter wereld te creëren. De Bollenstreek is in al die jaren uitgegroeid tot het wereldcentrum van de bloembollenhandel

De bekendste bloem uit de streek is natuurlijk de Nederlandse tulp. Naast de tulp zijn er nog veel meer bloemsoorten die in de Bollenstreek gekweekt worden. Crocussen, narcissen, hyacinten maar ook zomerbloemen zoals dahlia’s en calla’s worden in grote aantallen in de Bollenstreek gekweekt. De bloemenvelden liggen voornamelijk tussen de duinen en de gezellige bloembollendorpen Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Voorhout.

De populairste bloemenattractie is Keukenhof in Lisse. In 2020 opent dit wereldberoemde bloemenpark voor de 71ste keer de deuren voor miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Een bezoek aan Keukenhof raden we ook van harte aan voor zowel jong als oud. Het bloemenpark is zo opgezet dat het park er elke week anders uitziet.

#15 Hollandse Duinen

Van Wassenaar tot de top van Zuid-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook uit: de Hollandse Duinen. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen. Wandelen, fietsen en mountainbiken; het kan hier allemaal.

In de beschutte bossen zie je eekhoorns en hoor je spechten roffelen; in het rulle zand van de duinen ontwaar je sporen van vossen en konijnen. Betonnen bunkers en een golvende antitankmuur zijn tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. En vanaf de hoge duintoppen biedt Hollands Duin mooie vergezichten: op de bollenvelden achter de duinen, op de dorpen en natuurlijk op strand en Noordzee waarvan de branding zich al lang had laten horen…

bron foto’s en tekst: natuurmonumenten.nl & staatsbosbeheer.nl

Heb jij nog meer tips voor mooie natuurgebieden in Nederland?
Deel die dan vooral in de reacties!

Meer lezen over Nederland?

Lees verder over kamperen op een Glamping op de Veluwe of bekijk de meest bijzondere overnachtingen in Nederland

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *