Sinds 1953 houden Noord-Korea en Zuid-Korea elkaar strak in de gaten: formeel gezien zijn ze zelfs nog in oorlog. In ditzelfde jaar is ook de DMZ opgericht. De DMZ, oftewel Gedemilitariseerde Zone Korea is een bufferzone van 4 kilometer breed tussen beide landen. In dit gebied vind je de grootste verzameling wapens ter wereld en liggen nog meer dan 2 miljoen landmijnen. De Gedemilitariseerde Zone Korea is misschien wel een van de meest bijzondere plekken ter wereld en mag dan ook niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Zuid-Korea. In deze blog vind je alle informatie over de Gedemilitariseerde Zone Korea. 

Hoe kun je de Gedemilitariseerde Zone Korea bezoeken?

De DMZ is enkel te bezoeken vanaf Seoul. Je kunt dit gebied alleen bezoeken met een georganiseerde tours. Deze tours worden dagelijks georganiseerd en worden door diverse reisbureaus aangeboden. Elke tour is anders, dus kijk wel even voordat je reserveert of deze tour aan je wensen voldoet. Alleen op Maandagen en op Koreaanse feestdagen is het niet mogelijk om de Gedemilitariseerde Zone Korea te bezoeken. Een paar dagen van te voren reserveren is aan te raden, maar je hoeft het te reserveren voordat je in Zuid-Korea aankomt.  

DMZ

5x Bezienswaardigheden in de Gedemilitariseerde Zone

Je hebt verschillende bezienswaardigheden in deze zone. Elke plek is echt een unieke ervaring. 

#1 Joint Security Area

De Joint Security Area (JSA) is de enige plek waar Noord- en Zuid-Koreaanse troepen recht tegenover elkaar staan. De JSA staat exact op de grens. De JSA wordt gebruikt voor diplomatieke overdrachten en was tot 1991 ook de plek waar werd onderhandeld tussen Noord-Korea en de Verenigde Naties. De tafel in het gebouw staat voor de helft in Noord-Korea en voor de helft in Zuid-Korea. Beide kanten worden streng bewaard. 

#2 Freedom Bridge en Imjingak Park

Noord- en Zuid-Korea worden van elkaar gescheiden door een brug: de Freedom Bridge. Deze brug is ingezet als een veilige doorgang voor de gevangenen van de soldaten om naar huis te keren na de Koreaanse oorlog. Niemand mag deze brug momenteel oversteken. Rond deze brug zit het Imjingak Park. In dit park vind je een monument van de Koreaanse oorlog en zijn er gedenktekens voor de families die door de Koreaanse oorlog van elkaar zijn gescheiden. 

#3 Dorasan Station

Vroeger was er een treinverbinding vanaf Zuid-Korea naar Noord-Korea. Na de Koreaanse oorlog is dit nooit meer opgestart. De stations van destijds zijn er ook niet meer. In 2002 is Dorasan station geopend en ligt op ongeveer 650 meter van de grens. Dit station is het laatste station van Zuid-Korea voordat je naar Noord-Korea gaat. Er vertrekken nog steeds geen treinen vanaf dit station: dit station is een symbolisch station en staat voor de hoop dat de twee landen ooit herenigd worden.  

#4 De Infiltratie tunnels van de DMZ

In de DMZ liggen vier Infiltratie Tunnels. Deze tunnels zijn later ontdekt en lopen onder de grens van Noord- en Zuid-Korea. De ‘third tunnel’ is opgesteld voor toeristen en je kunt er nu ook doorheen lopen. Deze tunnel is 1,6 kilometer lang en gaat 73 meter diep. Om de tunnel te bezoeken, moet je een helm dragen. De tunnel is namelijk ontzettend laag en je kan flink je hoofd stoten.  De tunnel is ook ontzettend smal, dus ga er niet in als je claustrofobisch bent. 

#5 Dora Observatorium

Vanaf het Dora observatorium in de Gedemilitariseerde Zone Korea kun je toch nog even zwaaien naar het meest afgezonderde land ter wereld en even het land bekijken, zonder dat je er binnen komt. Je ziet de bergen van Noord-Korea en op een heldere dag kun je ook diverse Noord-Koreaanse huizen zien. Al kijk je wel naar de neppe stad Kijong-dong. Een stad die opgezet is voor propaganda. Er zit namelijk helemaal geen glas in de gebouwen.

Spookstad Kijong-dong

Extra informatie voor je bezoek aan De Gedemilitariseerde Zone Korea

  • Vergeet je paspoort niet mee te nemen. Zonder paspoort word je niet toegelaten tot de zone!
  • Gedraag je netjes en volg de regels op. Het is een redelijk veilig gebied, maar het is wel duidelijk dat er nog een spanning hangt tussen deze twee landen
  • Draag nette kleding. Je wordt niet toegelaten tot de DMZ met een spijkerbroek met gaten of hele aanstootgevende kleding. 
  • Blijf op de paden. Er liggen echt heel veel landmijnen en je wordt er ook continu voor gewaarschuwd. 

Meer lezen over Zuid-Korea?

Lees dan ook de blogs over de bezienswaardigheden in Seoul of over Busan. Wil je meer inspiratie op doen over bestemmingen in Azië? Ontdek dan onze blogs over de Transmongolië Express of Sri Lanka

Over de auteur

Hoi! Ik ben Evelien, 40u per week aan het werk als Online Marketeer, maar het liefst zou ik elke dag op reis zijn. Gelukkig heb ik 25 vakantiedagen en heel wat weekendjes om de wereld te ontdekken. Samen met het team Reiswijven hoop ik jullie te inspireren en te helpen bij het vinden van de leukste hotspots!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *