Wanneer je denkt aan China zie je waarschijnlijk als eerste de Chinese muur voor je. Dwars over een bergachtig landschap is deze muur gebouwd om het vroegere China te beschermen. De Chinese muur behoort tot vandaag de dag tot 1 van de 7 moderne wereld wonderen. En met een beetje voorbereiding kan jij ook een unieke ervaring hebben op de Chinese muur. Zo stonden wij uiteindelijk na een flinke wandeling helemaal alleen op de Chinese muur. Overal om ons heen waren bergen waarover de muur maar bleef lopen, dat uitzicht gaf iets magisch. In deze blog deel ik tips over hoe jij je het beste kan voorbereiden om de Chinese muur in China te bewandelen.

The Great Wall of China

Startpunten om de Chinese muur in China te bezoeken

Vanaf Beijing zijn er verschillende opties om de muur te bewandelen. Dit zijn verschillende punten waar jij als bezoeker gemakkelijk de muur op kan. Een aantal spots in China vanaf waar je de Chinese muur kunt bezoeken:

  • Badeling: deze route is gemakkelijk vanuit Beijing met de trein te bereiken vanaf het treinstation Beijing Noord. Ongeveer een uurtje zit je in de metro. Afhankelijk waar jij verblijft in Beijing. De muur is volledig gerestaureerd bij Badeling, waardoor de muur gemakkelijk te lopen is.
  • Mutianyu: deze route is vanaf Beijing te bereiken met een georganiseerde tour. Hier kan je ook komen met de bus. De route duurt over de weg ongeveer anderhalf uur. De Chinese muur is hier voor een deel recent gerestaureerd, wat het lopen soms wat lastiger maakt vanwege losse stenen.
  • Jinshanling: deze route is wat lastiger te bereiken. Een goede twee uur lang moet een bus naar deze plek. Hier is de muur minder recent gerestaureerd en op sommige punten best pittig op de lopen. De paden zijn niet altijd goed te bewandelen.

Wij kozen voor de moeilijkste route, op naar Jinshanling te gaan. Dit met de reden dat daar de minste toeristen te verwachten waren. Omdat dit stuk muur lastiger te bereiken is.

Boek hier ook een dagtour naar de Grote Muur & de Verboden Stad vanuit Beijing

Wat je moet weten voordat je de Chinese muur bezoekt

Voorafgaand het wandelen op de Chinese muur hebben we een hoop uitgezocht zodat wij ondanks de onbekende taal toch op de juiste plek uit kwamen. Deze zoektocht zal ik jou besparen en mijn voorbereiding zal ik met je delen.

Vanaf het Wangjing West metrostation, uitgang C, zijn wij overgestapt naar een bus. In April tot November moet er een speciale toeristenbus vertrekken. Dit is aangegeven met een rood bord waarop ‘Jingshanling Great Wall’ op moet staan. De bus vertrekt om 8:00.

Alleen wij hadden de ‘pech’ om in een lokale bus terecht te komen na wat handen en voetenwerk om de taalbarrière wat te verhelpen. Dit kan ook, alleen deze bus brengt je niet direct naar de ingang van Jingshanling. Deze manier is net wat meer avontuurlijker ingesteld, maar het is ons ook gelukt! Je wordt vanuit de lokale bus afgezet bij een tankstation. Vanaf het tankstation kan je al de Chinese muur boven op de bergen zien liggen.

Om verder boven op de bergen te komen en bij de ingang van de Chinese muur zijn wij meegereden met een lokale man. Deze mannen staan te wachten op de Chinese muur en voor 10 RMB bracht hij ons verder naar boven. Het laatste stuk naar de ingang moet je lopen.

Eenmaal bij de ingang aangekomen heb je nog een laatste mogelijkheid om te plassen. Dan kan je de tickets kopen (ongeveer 60 RMB) en dan sta jij op de Chinese muur!

Let op: toen wij bij Jingshanling de muur op gingen was het duidelijk zichtbaar dat er flink uitgebreid ging worden. Het zag er naar uit dat de ingang zo werd verbouwd dat er grotere groepen toeristen via deze ingang naar de muur konden. Dus deze ingang zou vandaag de dag misschien drukker kunnen zijn dan wat ik heb ervaren.

Wat neem je mee voor de wandeling?

  • Goede schoenen: de Chinese muur is nog al stijl. Dus goede schoenen zijn een must wil je veilig over de muur lopen.
  • Zonnebrand: je loopt over de toppen van bergen en de zon kan flink schrijnen. Wij hebben ons regelmatig moeten insmeren om niet te verbranden!
  • Water: wij hadden echt te weinig water mee. Het is best een pittige wandeling op de Chinese muur. Dus je kan flink gaan zweten. Er zijn op de muur natuurlijk geen punten waar je water kunt tappen. Soms kom je wel een vrouwtje tegen met een koelbox met flesjes water en frisdrank. Maar neem voor de zekerheid voldoende drinkwater zelf mee.
  • Eten voor onderweg: wij liepen uiteindelijk goed 3 uur op de Chinese muur. Onderweg krijg je dan echt wel trek. Dus het is verstandig om voldoende eten mee te nemen. Want ook hier geldt voor dat er niet veel mogelijkheden zijn om iets te eten te kopen op de Chinese muur.
  • VPN op je telefoon: in China is Google niet te gebruiken. Om jezelf toch wegwijs en vooral verstaanbaar te maken is Google vrij handig. Daarom hadden wij vooraf hier in Nederland als een VPN gedownload en konden wij gebruik maken van Google Maps en Google Translate. Op deze manier konden wij ‘gemakkelijk’ de lokale mensen om hulp vragen. Lees hier meer over de handigste en beste reis apps!

De route die wij gelopen hebben

Wij hebben dus besloten om bij Jinshanling de muur op te gaan. Vanaf de ingang zijn wij richting Gubeikou gaan lopen. De hele wandeling tot Gubeikou zou 6,5 uur duren. Dit vonden wij persoonlijk toch wel echt te lang. Daarom hebben wij ervoor gekozen om halverwege van de muur af te gaan. Een naam heeft het punt niet. Er klonk vanuit speakers Chinese muziek, de hele route naar beneden. Die muziek is een hele gekke gewaarwording. Er was een mooie trap aangelegd en wanneer je deze trappen volgt kom je uit op een parkeerplaats. Waar ook weer lokale mannen aan het wachten waren om toeristen terug naar de bewoonde wereld te brengen.

De route vanaf Jinshanling is wel avontuurlijk. Je bent flink aangewezen op lokale bevolking. Achteraf gezien was het best spannend en is het wonderbaarlijk dat wij met hulp lokale mannen de ingang en de bewoonde wereld weer hebben terug gevonden. Wees bewust van het risico. Maar als je de risico’s durft te nemen, dan krijg jij er wel een cadeautje voor terug. Je staat daar op de Chinese muur met nauwelijks toeristen om je heen. Wij hebben delen van de muur praktisch alleen gelopen. Zo bizar mooi zijn de uitzichten over de muur en de bergen.

Wij waren niet de enige westerlingen die de bus naar Jinshanling vanaf Beijing genomen hadden. We waren met een groepje van 6 mensen en wij bleven wel veel in de buurt bij elkaar, zodat je elkaar kan helpen.

Meer lezen over China?

Lees verder over 5 must do’s in de wereldstad Shanghai, China of kijk hier voor weetjes over de verschillen tussen de westerse en de Chinese cultuur.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *