Iran, je hebt zeker van dit land in het Midden-Oosten gehoord, maar het is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan backpacken. Toch heeft dit land onwijs veel te bieden: een bijzondere cultuur, prachtige steden en de aardigste mensen die je ooit zal ontmoeten op reis. Een reis naar Iran zal je niet snel vergeten. In deze blog deelt gastblogger Mandy waarom backpacken in Iran onvergetelijk is en geeft zij een aantal handige tips!

Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Wat je moet weten voordat je gaat backpacken in Iran

Iran is veilig, zelfs veiliger dan sommige plekken in Europa. Natuurlijk heeft Iran een donkere geschiedenis en heeft het andere weten en normen en waarden dan wij in het westen hebben. Met deze wetten is de jeugd het trouwens niet altijd eens en dit zullen ze je ook vertellen. Verdiep je van te voren in de wetgeving en cultuur van het land (iets wat ik je eigenlijk voor elke reis aanraad).

Iran zal geen feestvakantie worden waar je cocktails op het strand drinkt of een nachtje gaat dansen in een club. Alcohol is verboden, vrouwen zijn verplicht een hoofddoek (losjes) te dragen en handen vasthouden of zoenen op straat mag niet. Misschien geen feestvakantie, maar wel een reis vol avontuur en een lokale bevolking die jou in het hart zal sluiten.

Tips voordat je gaat backpacken in Iran

  • Denk van te voren goed na over je kleding. Dit mag niet te strak zijn, moet je hele lichaam bedekken en het is prettig als de kleding luchtig is met de temperaturen in Iran. Ik droeg veel lange rokken met blousjes. De Iraanse regering kan je aanspreken als je je verkeerd kleed maar naar toeristen zijn ze erg mild, zolang je maar probeert aan de regels te houden.
  • Neem cash geld mee. In Iran werken creditcards niet en is het lastig om geld te pinnen. Neem daarom voldoende cash mee die je in Iran kan omwisselen.
  • Respecteer de cultuur. Als vrouw wordt je anders behandeld dan als man. Hoe vervelend dit ook is, dit zit in de cultuur en dit kan je niet veranderen. Je mag bijvoorbeeld geen handen geven als je iemand ontmoet. Het is wennen maar het hoort erbij.
  • Zet een VPN verbinding op je telefoon in Nederland. Door de sancties in Iran zijn veel (sociale media) websites geblokkeerd. Dit omzeil je via deze VPN verbinding. Op de website van de consumentenbond kan je lezen hoe je dit op je telefoon zet.
  • Neem een lokale simkaart. Doordat internet nog niet overal even goed werkt en veel guesthouses niet op booking.com te vinden zijn is het aan te raden om een lokale simkaart te kopen. Hierdoor heb je de vrijheid om guesthouses/hotels te bellen om een reservering te maken. Je kan uiteraard ook alles in Nederland boeken of juist zonder planning op reis gaan, net wat je zelf fijn vindt.

4 redenen om te backpacken in Iran

#1 Lokale gastvrijheid in Iran

Op nummer 1 staat absoluut de lokale bevolking. Niet eerder ben ik zo warm en aardig onthaald in een land. De gastvrijheid gaat verder dan een aardig praatje. De mensen in Iran zijn oprecht geïnteresseerd en willen jou als toerist de beste ervaring ooit geven. Ze willen bewijzen dat de vooroordelen over Iran niet waar zijn en vertellen vaak dat je je goede ervaring door moet vertellen aan je vrienden thuis.

De gastvrijheid van Iraniërs gaat zelf zo ver dat ze (gratis) taxiritjes, eten en slaapplekken aanbieden als je met ze aan de praat raakt. Je voelt je hier misschien ongemakkelijk bij en vaak zul je gewoon betalen maar soms kan het een geweldige ervaring opleveren als je hier op in gaat. Zo belanden meerdere reizigers aan een uitgebreid familiediner en had ik een gezellige picknick in een park met een Iraans gezin.

#2 Architectuur in Iran

In elk dorpje of stad zijn prachtige moskeeën te vinden. Vaak versiert met kleurrijke tegels en glas in lood. Alle gebouwen zijn goed onderhouden en ademen sfeer uit. De een is nog mooier dan de ander en het is heerlijk om rustig in een koele moskee rond te lopen. Mijn favorieten zijn de Sjeik Lutfallahmoskee in Esfahan en de Nasir al Molkmoskee in Shiraz.

De moskee in Esfahan is betegeld met een prachtig bloemen-patroon en heeft een van de meest indrukkwekkende koepels waar door kleine ramen het licht naar binnen schijnt. De Nasir al Molkmoskee  is waarschijnlijk de meest gefotografeerde in Iran. Bij de eerste zonnestralen schijnt het licht door het glas in lood raam naar binnen wat voor een adembenemend schouwspel zorgt. Je zal alleen niet de enige zijn die dit op de foto wil zetten dus kom op tijd.

#3 Indrukwekkende historie van Iran

In Iran vind je een van de oudste culturen ter wereld en veel plekken zijn goed bewaard gebleven. In elke stad is wel een bezienswaardigheid 1000 jaar oud. De stad Persepolis is hiervan het hoogtepunt. 600 jaar voor Christus was Iran het middelpunt van het Perzische rijk dat op zijn hoogtepunt van huidig Griekenland tot India liep. Persepolis was een belangrijke stad met veel kastelen waar onderdanen giften kwamen brengen. Dit zie je terug op de standbeelden en muurschilderingen.

Even buiten Persepolis vind je Naqsh-e Rustam. Op deze plek zie je 4 tombes  die zijn uitgehouden uit een rotswand. Alles is goed intact gebleven, erg indrukwekkend en je voelt je super klein. Een aanrader is om deze plekken met een tour/gids te bezoeken. Hierdoor begrijp je veel beter wat deze plekken bijzonder maakt. Voor 25,- boek je al een tour vanuit de stad Shiraz.  

#4 Prachtige steden in Iran

In de steden in Iran vind je indrukwekkende bazaars, mooie bruggen en grote pleinen. Hier zie je de echte cultuur en zal je de meeste locals ontmoeten. Sommige steden lijken net uit sprookjes als duizend en 1 nacht of Aladin te komen. Mijn favoriete steden zijn Isfahan en Jazd  De stad Isfahan wordt meerdere keren op de wereld erfgoedlijst vermeld en dit is niet voor niks. Je vind hier het op-een-na grootste plein ter wereld dat omringt wordt door een mooie bazaar en verschillende moskeeën. Even verderop vindt je bruggen waar locals ‘s avonds bij een komen om de verkoeling op te zoeken.

Voor het Aladin-gevoel ben je in de stad Jazd aan het juiste adres. Het is heerlijk om rond te dwalen in de smalle straatjes die door het zandsteen ook op het heetst van de dag koel aanvoelen. Wat Jazd verder onderscheidt met de andere steden zijn de fijne (westerse) koffietentjes, dit was een welkome afwisseling in een land waar bijna geen koffie wordt gedronken.

Zou jij een reis naar Iran overwegen? Voor mij is het backpacken in Iran nog steeds een van mijn meest bijzondere reizen. Door zelf de bevolking te leren kennen ga je anders naar het nieuws en negatieve berichten kijken. Dat heeft voor mij een onschatbare waarde.

Meer lezen over het Midden-Oosten?

Lees hier over een reisroute Oman: de ultieme gids voor 1 week of kijk hier voor een rondreis Israël: Tel Aviv, Jeruzalem en de Dode Zee.


Gastauteurs info
Schrijfster: Mandy
Instagram: @travellinginteriordesigner
Website: travellinginteriordesigner.nl


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *