Kotor is een havenstadje in het bijzondere Montenegro. Steeds meer toeristen weten de weg naar dit Oost-Europese land te vinden. Montenegro hoort niet bij de Europese Unie dus je moet wel langs de grenscontrole, maar in het land zelf wordt wel weer gewoon betaald met de Euro. Montenegro is een land met prachtige natuur, leuke stadjes en een mooie kustlijn, dus ik wilde dit wel met mijn eigen ogen ontdekken. In deze blog vertel je al mijn must do’s in Kotor, Montenegro.

Lees hier ook de volledige reisroute door Montenegro

Kotor, Montenegro: een oud havendorpje omgeven door vestigingsmuren

Wij kwamen vanaf Dubrovnik, Kroatië met de bus aan in Kotor. Voorafgaand hadden wij een prachtige route langs de kustlijn van Montenegro op weg naar onze eindbestemming, Kotor. Net buiten de oude stad kwamen wij aan en na een korte wandeling liepen wij de oude stadspoorten binnen.

Tip: Montenegro behoort nog niet tot de Europese Unie. Dit betekend wanneer je vanuit een buurland Montenegro binnen gaat je twee grenscontroles hebt. Eén het buurland uit en één grenscontrole om Montenegro in te komen. Houdt rekening met lange wachtrijen. Auto voor auto wordt gecontroleerd voordat je Montenegro in kan rijden.

Kotor Old town

Kotor is een havenstad met een oud stadscentrum, ook wel Old Town genoemd. Dit oude historisch dorpje is omgeven met vestigingsmuren en hierbinnen vind je smalle straatjes en authentieke gebouwen. Old Town van Kotor staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De eerste tip vanuit de Lonely Planet was ook om te dwalen door de smalle straatjes van Old Town. En dat is zeker aan te raden. Old Town is zeker niet groot, maar heeft genoeg straatjes waar je heerlijk door heen kan dwalen en vele winkeltjes voor de leukste souvenirs. Tijdens het dwalen kom je verschillende restaurantjes en barretjes tegen waar je voor een redelijke goedkope prijs heerlijk kan eten en drinken. Vooral een diner met vis vers gevangen is aan te raden!

Verblijf tip Kotor

Wij verbleven midden in Old Town in een appartement. Kotor Nest was een pas geopend appartementencomplex en we verbleven midden in Old Town. Maar van de rumoerigheid op de straat in de avonduren hadden wij geen last.

De stadsmuren van Kotor beklimmen

Ook buiten Old Town kun je de oude stadsmuren beklimmen. Deze zijn gemakkelijk via Old Town zelf te bereiken. Voor 8 euro koop je een toegangskaartje en dan kan je aan de klim beginnen. Tijdens de zomermaanden kan het erg warm zijn in Kotor dus de beklimming van de stadsmuren is aan te raden om vroeg in de ochtend te doen of tegen het einde van de middag. Wij kozen voor het einde van de middag en als extra bonus kan je een prachtige zonsondergang bekijken! De klim naar boven is best pittig en verwacht niet een perfect gerestaureerde trap omhoog. Maar dit geeft wel een bepaalde authentieke sfeer. De uitzichten naarmate je verder naar boven loopt worden prachtiger en prachtiger. Dus de beklimming van de stadsmuren is het zeker waard!

De baai op!

Als laatste is er buiten Old Town ook nog genoeg te doen. Wij kozen ervoor om een kano te huren bij een standje net voorbij de haven. Voor een paar euro mochten wij de kano voor de hele dag meenemen en met een verkleurd zwemvest gingen wij de baai op. Rondom de baai zijn er verschillende stranden te bereiken met de kano. De ene wat rustiger dan de andere. Wij kozen om eerst helemaal naar de overkant te varen en daar op een aantal stranden aan te meren. Weliswaar zijn het alleen maar stranden met kiezelstenen, maar dat maakt het uitzicht niet minder mooi. Wel zijn waterschoenen aan te raden om het zwemplezier aangenamer te maken!

Ontdek de baai van Kotor op een unieke manier vanaf het water per kayak

Na het bezoeken van een aantal stranden kozen wij er ook voor om veel op het water zelf te genieten. Van de zon rond dobberend op het water. Let wel op, er varen soms cruiseschepen langs. Dan is het verstandig om goed aan de randen van de baai te blijven en dan heb je een unieke kijk op zo een cruiseschip vanaf het water.

In de baai zelf liggen onder andere ook nog eilanden. Waaronder een eiland met een kerk erop. Namelijk Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe. Deze twee verschillende eilanden liggen te ver in de baai om er zelf naar toe te gaan op de kano. Vanuit de haven van Kotor varen er verschillende boten naar deze eilanden toe. In de haven kan je zo een boottocht naar een eiland regelen. Hierin heb je keuze in een luxere privé boot of met een groter gezelschap op een boot mee te gaan.

Het leukste aan Kotor, Montenegro

Samenvattend vond ik Kotor echt de moeite waard om er naar toe te gaan op stedentrip. De oude havenstad is prachtig, smalle kleine straatjes en heerlijke restaurantjes om buiten te eten. Daarnaast kan je gemakkelijk de stadsmuren uitlopen en dan ben je zo in de natuur. Je kan wandelen over de oude stadsmuren, maar ook lekker varen op de baai. Er zijn ook strandjes aanwezig, dit zijn wel kiezelstranden, maar je kan daar een heerlijke verkoelende duik nemen in de zee. Ik vond de lokale mensen in Kotor erg vriendelijk en behulpzaam. Kortom, het bezoeken waard!

Meer lezen over Montenegro?

Lees verder over een van de prachtigste treinreizen door Oost-Europa: van Bar naar Belgrado of kijk hier voor de complete reisroute door Montenegro

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *