Reizen door Europa kan gemakkelijk met de trein. Dit is een duurzame manier van reizen. En tijdens het reizen in de trein zie je ook veel meer van het landschap dan wanneer je van stad naar stad vliegt. Ik pakte vanaf Belgrado, Servië de trein naar Sofia, Bulgarije. Dit is een hele leuke ervaring en de beste tips zal ik met je delen in deze blog!

Trein van Belgrado naar Sofia

Praktische info

De trein van Belgrado naar Sofia rijdt alleen in de zomerperiode. De trein is een kleine trein, bestaand uit twee rijtuigen. Deze rijtuigen zijn verouderd, maar je komt er wel! De reis zelf duurt rond de 12 uur, afhankelijk van hoe lang de grensovergang duurt om Bulgarije in te komen. Ik heb de trein in juli 2019 genomen en op dat moment werd het centraal station van Belgrado verbouwd. Dus moesten wij uitwijken naar Belgrade Topcider station om daar op de trein te stappen. Dit station ligt iets meer aan de rand van de stad, maar zowel per taxi als per tram goed te bereiken.

Bekijk hier de leukste hotels in Belgrado

Tickets voor de trein kopen

Voorafgaand aan het reizen met de trein van Belgrado naar Sofia moet je een ticket hebben. Je hebt twee keuzes om aan een ticket te komen.

 • Interrail treinpas: wanneer jij meerdere treinen door Europa wil nemen is het aanschaffen van een Interrail pas voordeliger voor je. En gemakkelijker. Je kan met je Interrail pas gemakkelijk op verschillende treinen door heel Europa stappen. De Interrail pas is geldig in bijna alle Europese treinen.
 • Losse tickets kopen: wij kozen om een los ticket te kopen. Een enkel ticket kost rond de 21 euro. Deze kaartjes kan je op het centraal station kopen van Belgrado. Wij kozen om deze tickets een dag van te voren te halen, zodat wij er zeker van wisten dat wij een plekje in de trein zouden hebben.

De plekken in de trein koop je met een reservering vooraf. Volgens het ticket heb je een aangewezen plek. Maar eenmaal bij de trein aangekomen werd het voor ons niet helemaal duidelijk waar de gereserveerde plekken voor ons waren. En zijn wij net als de locals gewoon ergens gaan zitten. Niemand die daar erg in had.

Wat neem je mee tijdens de treinreis van Belgrado naar Sofia?

De reis in de trein van Belgrado naar Sofia duurt ruim 12 uur. Er is geen catering in de trein aanwezig, dus wat voorbereiding is wel nodig!

 • Water: neem voldoende water mee. De trein stopt wel op stations, maar tijdens een stop heb je heen idee hoelang de trein blijft staan en hoe lang je de tijd hebt om een flesje water te kopen. De trein zelf heeft geen airco en kan in de zomer erg warm worden. Dus neem voor je gevoel teveel water mee, maar dit heb je wel echt nodig!
 • Eten: zowel een lunch, als diner en snacks heb je nodig tijdens de treinreis. Wij hadden verschillende broodjes en beleg mee en fruit voor zowel het avondeten als de lunch. En voldoende snacks zijn ook aan te raden!
 • Wc-papier en/of vochtige doekjes: er zijn wc’s aanwezig in de trein. In het begin van de reis is er ook nog wc-papier. Maar dit wordt naarmate de reis vordert niet meer aangevuld. Dus een eigen rol wc-papier is erg welkom! Net als vochtige doekjes om je handen tussendoor schoon te maken. En de zweetdruppels van je voorhoofd!
 • Een boek of spelletjes: de route is prachtig en je kan echt genieten van de prachtige ver zichten over de natuur. Maar een boek lezen of een klein spelletje spelen dood ook wel een beetje de tijd!

De reis in de trein van Belgrado naar Sofia

De treinreis zelf is prachtig. Je rijdt met de trein dwars door de natuur, langs oude en verlaten treinstellen en prachtige oude kleine stationnetjes. En elk stationnetje heeft een eigen stationswachter. Over de bergen, langs meren en door kleinere steden ga je met de trein. Doordat de trein geen airco heeft kan je de ramen van de trein open doen. Als jij het aandurft kan je ervoor kiezen om een beetje uit het raam te hangen om nog meer van de prachtige natuur te genieten. En vooral te genieten van het verkoelende windje!

De trein wordt zowel door locals als toeristen gebruikt. Dit geeft een gevarieerd publiek in de trein. De locals spreken niet echt Engels, dus contact maak je veel met handen en voetenwerk!

Douanecontrole

Servië is een land dat nog niet behoord tot de EU en Bulgarije wel. Dit maakt de grensovergang lang. Eerst ga je Servië uit. Je moet je paspoort geven aan de douane medewerkers en en deze krijg je vanzelf weer terug. Daarna rijdt de trein door naar een klein stukje niemandsland. Hier staat de trein lang stil en mag je officieel niet de trein uit. Ook hier moet je weer je paspoort afgeven aan de douane medewerkers en na wat langer wachten krijg je je paspoort als het goed is weer terug. Al met al duurt de hele douanecontrole wel echt lang, dus houdt hier vooraf de treinreis rekening mee!

Aankomst in Sofia

Wanneer je aankomt met de trein, rond 22:00 in de avond, kom je aan op een modern station in Sofia. Het centraal treinstation van Sofia. Het moderne treinstation in Sofia staat in flink contrast met de verouderde trein waar jij uit stapt. Vanaf het centraal treinstation kan je gemakkelijk (ook nog om 22:00 in de avond) een tram, bus of taxi nemen naar de stad. Lopen richting het centrum zou ook kunnen, maar dan moet je wel rekenen op een kwartier lopen, afhankelijk van waar jij in Sofia verblijft.

Bekijk hier de leukste hotels in Sofia

Meer lezen over Oost-Europa?

Lees verder over de treinreis van Bar naar Belgrado of kijk hier voor voor 7 activiteiten in Belgrado, Servië

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

4 reacties

 1. Hallo Judith en team, Ik lees nu het stuk over jullie treinreis van Belgrado naar Sofia, en ik zou deze zomer deze trein ook graag willen nemen. Maar hadden jullie deze trein tijdens de coronatijd genomen? en ging dat allemaal goed? of is dit blog van veel langer geleden? Dankjewel alvast voor een reactie.

  1. Hoihoi Lisa, wat een leuke plannen! Dit artikel heb ik voor Corona geschreven en de trein heb ik in 2020 ofzo genomen. Dus super mega actuele informatie kan ik je niet geven. Via de site van ‘The man in seat 61’ kan je wel alle actuele nieuwtjes vinden over de treinreizen in Europa. Alvast veel plezier! Groeten van Judith

 2. hoi judith , zou je ons misschien een treintijdentabel kunnen geven van deze reis. Wij kunnen niet goed vinden hoe laat de trein vertrekt en aankomt.
  Alvast heel hartelijk dank!
  Hellen en John

  1. Hoihoi! Ik heb deze trein in 2020 of 2019 zelfs genomen, dus mega actuele informatie heb ik niet. Ik heb toen der tijd de trein rond half 9 genomen vanuit Belgrado. Maar voor echt actuele informatie is de website van ‘The man in seat 61’ echt helemaal top! Succes met jullie voorbereiding. Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *