Berat is een historische stad in Albanië, wat in een dal langs de rivier ligt. Het unieke aan Berat zijn het type huizen die tegen de bergwanden zijn opgebouwd. Doordat deze huisjes allemaal tegen de bergwand zijn gebouwd wordt Berat ook wel het dorp van de 1000 ramen genoemd. Al deze unieke huisjes zijn wit van kleur en hebben een oranjekleurig dak. Om deze reden staat de stad Berat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Naast het feit dat Berat prachtig is qua architectuur is er ook genoeg te beleven in de stad zelf. De 8 leukste activiteiten in Berat heb ik voor je in deze blog uitgeschreven.

Op zoek naar een hotel in Berat? Hier vind je de fijnste opties.

8x de leukste activiteiten in Berat

#1 Train je kuiten door de smalle straatjes van Berat Old Town

De eerste van de 8 activiteiten in Berat is niet te missen, dwalen door de smalle straatjes in Berat Old Town. Er is geen straat recht en de straten bestaan allemaal uit kleine klinkertjes. Dus een goed paar schoenen helpt je om deze wandeling met succes te voltooien. Het historisch centrum van Berat bestaat uit twee wijken:

  • De wijk Mangalem. Deze wijk was vroeger de traditioneel de Ottomaanse of moslimwijk. Dit was ook de grootste wijk binnen Berat.
  • De wijk Gorica. Deze wijk was vroeger traditioneel de Christelijke wijk en ligt direct aan de rivier.

Nu vormen de beide wijken samen Berat Old Town.

#2 Diner in een mini restaurantje waar alleen ‘home made food’ geserveerd wordt

Berat staat bekend om zijn kleine restaurants waar ze homemade food serveren. De restaurantjes zijn zo klein, dat ze vaak gewoon bij de restauranteigenaars thuis zijn. Je zit bijvoorbeeld in een klein stukje van hun tuin, voor het huis. De zitplaatsen zijn gering, dus vooraf reserveren is een must! Het eten wordt daadwerkelijk in de huiskeuken gemaakt, en daardoor waanzinnig van smaakt! Het restaurant Homemade Food Lili is zo een restaurant. Door de enthousiaste eigenaar wordt je volledig in de watten gelegd, je eet waanzinnig vers eten en kan eigengemaakte wijn bij je eten bestellen. Kortom een unieke ervaring waarbij je de hele avond met een grote glimlach op je gezicht zit te eten. Een must tijdens je bezoek aan Berat!

#3 Bezoek het Berat Castle

Helemaal boven op de berg van de wijk Mangalem vindt je een unieke plek, Het Berat Castle. Op het hoogste punt van de berg vind je inderdaad een kasteel. Maar het Berat Caslte is meer dan alleen een kasteel opzich. Rondom het kasteel zijn schattige smalle straatjes te vinden. In deze straatjes tussen de voormalige kasteelmuren vind je leuke winkeltjes, marktjes en tentjes waar je even een verkoelend drankje kan dringen. En vooral het uitzicht vanaf het Berat Castle is waanzinnig mooi. Je kijkt zo de vallei in, recht tegen de witte huisjes aan die tegen de bergwanden zijn aangebouwd.

#4 Shop de leukste souvenirs in de lokale winkeltjes

In Berat Old Town vind je leuke lokale winkeltjes. De perfecte winkeltjes om een origineel en handgemaakt souvenir te kopen. Hoe smaller en steiler het straatje omhoog, hoe leuker de winkeltjes zijn in het straatje.

# 5 Ga op zoektocht naar de kerk van de Heilige Drie-Eenheid

Half verscholen op een berg bevindt zich de Kerk van de Heilige Drie-Eenheid, of ook wel Kisha Shen Triadha (Holy Trinity Church) genaamd. Het is wel even een klim naar boven, maar eenmaal aangekomen bij de kerk heb je ook wat! Ten eerste een mooi uitzicht over de stad. Als tweede een uniek bouwwerk, bijna volledig intact uit de 15e eeuw.

#6 Loop langs de rivier naar de Gorica-brug

Dwars door het midden van Berat loopt de rivier. De rivier verdeeld Berat eigenlijk in twee delen. Vroeger de wijk van Mangalem en de wijk van Gorica. Om deze twee wijken met elkaar de verbinden is over de rivier een brug gebouwd, De Gorica brug is een Ottomaanse stenen brug met 7 bogen. Dit is een van de oudste bruggen van Albanië. In eerste instantie was deze brug volledig gemaakt van hout. In 1920 is deze brug volledig opnieuw herbouwd met stenen. Vandaar dat de brug de dag van vandaag er goed uit ziet.

#7 Zie de mooiste zonsondergang op Gorica Hill

Een liefhebber van mooie zonsondergangen? Dan mag je de zonsondergang vanaf de Gorcia Hill niet missen! Vanaf deze berg heb je een waanzinning uitzicht over de langzaam zakkende zon. Deze zon kleurt langzaam de witte gebouwen van Berat Old Town in het gouden licht. Met daaromheen de groene bergtoppen. Dat maakt dit een zonsondergang die je niet snel op een andere plek over de wereld ziet.

#8 Geniet tussen de locals langs de Boulevard Republika

In het nieuwere gedeelte van Berat vind je de Boulevard Republika en een van de leukste activiteiten in Berat waar je kan kijken naar de locals. Boulevard Republika is namelijk voor de localss de plek om tijdens en na zonsondergang hun (zomer)avonden te beleven. Je ziet hier verschillende lokale marktjes opzetten, mensen genieten van het kleine parkje onder het genot van een drankje. Hier zijn ook verschillende terrasjes te vinden, waar je heerlijk kan zitten en gewoon kan genieten van het mensen kijken.

Meer lezen over Albanië?

Lees hier verder over een te gekke roadtrip door Albanië of kijk hier voor een hike dwars door de bergen van Valbona naar Theth in Albanië.Booking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *