Belgrado, de hoofdstad van Servië, is een stad vol met historische verhalen en hippe buurten. Een stad vol met fantastische plekken om te wandelen of met een fiets te ontdekken. En ook nog eens een heel betaalbare stad! Wij pakten vanuit Bar, Montenegro de trein die ons in een rit van 12 uur door prachtige natuur naar Belgrado in Servië bracht. Lees hier over ons avontuur in de trein van Bar naar Belgrado. Eenmaal in Belgrado aangekomen gingen wij te voet en met de fiets de stad ontdekken en wij kwamen prachtige plekjes tegen in deze bruisende stad. Welke plekjes jij niet mag overslaan als jij in Belgrado bent vertel ik je in deze blog!

Feitjes over Belgrado, Servië

Belgrado is de hoofdstad geweest van Joegoslavië, Servië/Montenegro en is nu de hoofdstad van Servië. Wanneer je naar de geschiedenis van Belgrado kijkt is er veel oorlog geweest in de stad. Belgrado is ook een tijd lang communistisch geweest. Dit heeft als resultaat dat de stad bestaat uit veel verschillende bouwstijlen. Delen van de stad zijn in de oorlogen plat gebombardeerd en weer opgebouwd. Wanneer je door de straten loopt is dit duidelijk zichtbaar en verklaard de verschillende bouwstijlen in de stad.

Verblijf tip Belgrado

Tijdens ons verblijf in Belgrado verbleven wij in het Capital Hotel Garni. Een hotel gelegen vlak bij het centrum, maar net buiten de drukte.

7 leuke activiteiten in Belgrado (Servië)

#1 Wandel naar de Kalemegdan Citadel en het park

Op het hoogste punt van de stad staat een oud kasteel, de Kalemegdan Citadel. Erom heen ligt een groot park waar je heerlijk even kan ontspannen. Het kasteel is een aantal keer opnieuw herbouwd. Belgrado betekend eigenlijk witte stad. Dit heeft te maken met het feit dat in de Romeinse tijd de stad gemaakt was van witte stenen. Een aantal witte stenen zijn nog aanwezig bij de citadel. Er zijn kleine straatjes waar je heerlijk door kunt dwalen, en je krijgt een klein proefje van de rijke geschiedenis van Belgrado.

Verder is het kasteel prachtig, maar er is ook een prachtig uitzicht over de stad. Over de Donau kan je kijken, zo richting de grote hoge betonnen gebouwen in Nieuw-Belgrado. Omliggend rond Belgrado ligt ook veel natuur en daar heb je ook uitzicht over. Kortom, het is een prachtig en gevarieerd uitzicht! Vooral heel erg genieten van het uitzicht!

#2 Flaneer door de wijk Skadarlija

De wijk Skadarlija, net voorbij het centrum van Belgrado, was vroeger vooral een arme wijk. Tijdens de oorlogen en de heropbouw van de stad werd deze wijk juist veel overgeslagen. Maar dat heeft nu als resultaat dat deze wijk een prachtige authentieke wijk is, met mooie oude gebouwen. Ook zijn de straten net wat smaller dan in de rest van de stad. In de wijk zit een straat waarin allemaal restaurants zijn gevestigd. Kies je om hier te eten dan wordt je tijdens het dineren getrakteerd op straatmuzikanten die aan jouw tafel persoonlijk een liedje zingen. Wanneer het lied is afgelopen, wordt er een klein bedrag van je verwacht als bedankje.

#3 Breng een bezoek aan de Sveti Sava kathedraal

Wat je niet echt verwacht in een oud communistisch land, is dat er een grote kerk in de stad aanwezig is. Zelfs het grootste Oosters orthodoxe kerkgebouw van de hele wereld, de Sveta Sava Kathedraal. Deze kerk is ontzettend groot en prachtig versierd. Alleen al een bezoekje aan de buitenkant van de kathedraal is het bezoeken al waard. Je kan ook de kerk naar binnen, let wel op dat er nog steeds aan de kerk gewerkt wordt qua onderhoudt. Dus niet alles is toegankelijk voor de toerist.

#4 Fiets langs de Donau naar Zemun, Belgrado

Belgrado is een stad waar er redelijke fietspaden liggen, waardoor de stad op de fiets verkennen geen slecht idee is. Vooral als je richting Zemun wil fietsen. Dit is een prachtige wijk gelegen aan de rand van Belgrado. Deze week heeft vooral nog veel zichtbare invloeden van het vroegere Oostenrijkse rijk. In deze wijk hebben de gebouwen veel weg van de bouwstijl die ook in Wenen voorkomt. Wanneer je vanuit het centrum langs de Donau fiets kom je na ongeveer 6 km aan in Zemun. Het fietsen langs de Donau doe je op een fijn fietspad en met een prachtig uitzicht. Met als einde van de fietstocht de wijk Zemun waar je even doorheen kan wandelen.

Tip: Fiets huren? Dat deden wij in Belgrado bij Belgrade Bike Central.

#5 De prachtige lelijkheid van de Sovjet-architectuur in Belgrado, Servië

Na het bezoek in Zemun zijn wij met de gehuurde fietsen door nieuw-Belgrado gefietst. Deze gehele wijk is gebouwd tijdens het communistisch bewind. Het kenmerkende van de communistische bouwstijl zijn de torenhoge betonnen flat gebouwen, met allemaal kleine balkonnetjes. Vooral het paleis van Belgrado is een klassiek kenmerk van de Sovjet-architectuur. Een groot en log betonnen gebouw. Je vindt deze bouwstijl of prachtig of verschrikkelijk. Maar het fietsen door deze wijken geeft wel een bepaalde sfeer weer over de geschiedenis. Ook door deze wijk liggen er goede fietspaden en is het fietsen aangenaam.

#6 Zie de verschillende bouwstijlen en gezellige café’s in Dorcol

Dorcol is een wijk gelegen vlakbij de Donau. Wanneer je door deze wijk wandelt, moet je goed naar de bouwstijlen kijken van de gebouwen. Deze wijk heeft de meeste verschillende bouwstijlen. Want deze wijk is een van de oudste wijken. Deze wijk is gemakkelijk per voet te bereiken vanaf de Kalemegdan Citadel. Wandelend door deze wijk kom je ook veel verschillende leuke cafe’s tegen! De perfecte wijk voor een gezellige (lunch) pauze.

#7 Ontdek Belgrado’s nachtleven

Waar Belgrado het meeste bekend om staat is het nachtleven. Langs de oever van de Donau liggen allemaal woonarken/boten. Deze op water drijvende locaties zijn allemaal omgebouwd tot bars, discotheken en clubs. Wil je een keer een avond goed en relatief goedkoop uitgaan dan moet je hier heen!

Kortom, Belgrado (de hoofdstad van Servië), is een bruisende stad met een rijke historie. Op elke hoek van de straat is er wel een ander historisch verhaal te vertellen. Wil je meer de historie in duiken dan zijn er genoeg musea waar je naar toe kan om meer van deze geschiedenis te weten te komen!

Meer lezen over de Balkan?

Lees hier over alles wat je moet weten over Kotor (Montenegro) of kijk hier voor de prachtige oude stad van Dubrovnik (Kroatië)

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *