Rome, de hoofdstad van Italië is een prachtige en veelzijdige stad. De stad heeft een rijke historie en trekt jaarlijks veel toeristen. Er zijn een aantal populaire bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je stedentrip, waarover je in dit artikel alles leest. Maar hoe leuk is het om je ook eens buiten deze gebaande paden te begeven en plekken te ontdekken buiten de toeristische trekpleisters om! Ik deel in dit artikel 6 insider tips voor tijdens een stedentrip naar Rome.

Viewpoint City Rome

Bekijk hier de leukste hotels van Rome

6 tips voor Rome buiten de toeristische trekpleisters om

#1 De wijk Trastevere

De wijk Trastevere is misschien wel de gezelligste wijk in Rome. Trastevere is een kleurrijke wijk, vol met smalle straatjes. In deze straten zijn vele bars en restaurants te vinden. Zelf heb ik elke avond in Rome in deze wijk gegeten. Trastevere heeft een hele ontspannen sfeer. Dit heeft voornamelijk te maken met het jonge publiek wat deze wijk trekt. Wanneer de avond valt worden de straten van Trastevere vrolijk verlicht door allemaal lampjes.

Trastevere is ook een fijne wijk om overdag te bezoeken. Wil je winkelen buiten de bekende (vaak dure) winkels? Dan kan je het beste naar deze wijk gaan? Daarnaast is het ook aan te raden om door de smalle straatjes van Trastevere te dwalen en verschillende tussenstops te houden bij koffiebarretjes. Of ga even tussen de locals zitten op een openbaar plein, voor de ultieme beleving!

#2 Parco del Gianicolo

Nummer 2 van de Rome tips is Parco del Gianicolo, dit is een wat hoger gelegen park in Rome. Wanneer je naar het punt Janiculum gaat heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vooral aan te raden is om vanaf dit punt de zonsondergang te bekijken over de Rome. Hier komen niet veel toeristen naar toe en heb je de mogelijkheid om rustig op een muurtje te zitten met een koud biertje in je hand. En dan langzaam de avond zien vallen over de stad heen. Wanneer de zonsondergang is geweest kan je gemakkelijk vanaf Janiculum naar beneden lopen. Dan loop je zo naar de wijk Trastevere, en deze wijk is perfect om de avond in af te sluiten.

#3 Ponte Sisto

Ponte Sisto is een brug over de rivier de Tiber heen. Wanneer je op deze brug staat heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je hebt vanaf dit punt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de Basilica di San Pietro, de bekende kerk van het Vaticaan. Daarnaast kan je vanaf de Ponte Sisto naar beneden wandelen, langs de oever van de rivier. Vooral in de zomermaanden zijn hier veel locals te vinden die hier wat verkoeling vinden. Hier kunnen ook spontane pop-up restaurants ontstaan, maar ook wel eens een feestje. Kortom erg gezellig kan het hier langs de rivier zijn. Ponte Sisto is de brug die ondermeer toegang geeft tot de wijk Trastevere.

#4 Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een prachtig plein gelegen in een oud deel van Rome. Dit stukje Rome is belangrijk in de geschiedenis van Rome. Wanneer je door de stadspoort naar de wegen kijkt, kijk je uit op een lange rechte weg. Deze lange rechte weg verbond Rome met de rest van Europa in het Romeinste rijk. Niet voor niets kennen wij het spreekwoord: alle wegen leiden naar Rome. De lange rechte wegen die Rome verbond met de omliggende gebieden zijn nog duidelijk te zien. Vanaf het plein Piazza del Popolo kan je naar boven lopen, naar het uitzichtspunt Terrazza del Pincio. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over dit stuk oud Rome.

#5 Ontspan tussen de locals in Villa Borghese

Als je wat verder doorloopt bij Terrazza del Pincio dan kom je vanzelf uit bij een prachtig park, Villa Borghese. Dit park (eigenlijk een ontzettend grote tuin wat ooit hoorde bij een landgoed) komen de locals om de warmte van de stad te ontsnappen. Terrazza del Pincio ligt namelijk hoger dan de rest van de stad, waardoor de kans op een verkoelende wind hier het grootst is. Wanneer je door Terrazza del Pincio gaat lopen kom je langs een prachtige beeldentuin, maar er zijn ook vele grasvelden te vinden waar je heerlijk van de schaduw van een boom kan genieten.

Extra tip: Neem net als de locals een aantal Italiaanse hapjes mee van een markt en strijk neer voor een gezellige picknick!

#6 Goedkoop en lekker eten in Via Vespasiano

Net buiten de stadsmuren van het Vaticaan vonden wij een aantal fijne straatjes waar je heerlijk en goedkoop kunt eten. Veel toeristen zijn hier niet te vinden, waardoor de prijzen een stuk lager waren dan in de rest van de stad. Hier heb ik bijvoorbeeld een van de lekkerste en goedkoopste ijsjes gegeten in Rome, bij Old Bridge Gelateria. Of hebben wij heerlijke pizza’s gegeten bij L’Insalata Ricca – Piazza Risorgimento.

De fijnste avond hebben wij denk ik wel gehad bij Be.Re. Trapizzino. Je kunt hier (als een van de weinige plekken in Italië) lokaal speciaal bier drinken, wat helaas wel aan de dure kant is. Maar je kan er ook als kleiner hapje een Trapizzino eten. Dit zijn een soort pizza broodjes, gevuld met de meest lekkere en verse ingrediënten. Voor iedere smaak is er wel een passende Trapizzino. Een Trapizzino kan je ook eten in de wijk Trastevere, bij Trapizzino Trastevere.

Ook leuk: doe een streetfood tour door Rome met lokale gids

Meer lezen over Italië?

Lees hier alles over de Cinque Terre in Italië of kijk hier voor een stedentrip naar FlorenceBooking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *