Europa heeft prachtige steden die vanuit Nederland gemakkelijk met de trein, auto of met het vliegtuig te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de populaire steden als Londen, Parijs of Rome. Maar je kan ook eens kijken naar wat onbekendere steden in het Oosten van Europa. Een citytrip is hoe dan ook een ideale mini vakantie als break tussen je dagelijkse leven. Ik deel in deze blog een aantal tips waardoor jouw stedentrip hoe dan ook kan slagen!

6 tips voor een fijne stedentrip

#1: Wat moet je allemaal meenemen op je stedentrip?

Inpakken van spullen voor een heeft altijd te maken met het klimaat en het weer van de stad waar je naar toe gaat. Zoek dit van te voren goed uit. Ik ben in deze tips voor een stedentrip uitgegaan van de lente/zomer als seizoen. Ga jij in de winter? Dan zijn dikke truien en een dikke jas zeker ook nodig!

  • Schoenen: Tijdens elke stedentrip loop ik achteraf altijd meer dan dat ik vooraf had bedacht. Dus goede wandelschoenen zijn zeker belangrijk. Wanneer het past in je tas neem ik altijd een paar extra mee. Je weet nooit of je blaren oploopt na de eerste dag struinen door de stad.
  • Jas of een trui: Het is altijd fijn om iets van een jas of een trui bij je te hebben in een koud vliegtuig of trein. Maar wanneer de zon onder gaat kan het wel eens flink afkoelen in de stad. Dan is een trui of een jas geen overbodige luxe!
  • Waterfles: Neem een eigen waterfles (eventueel met filter) mee zodat jij er zeker van ben dat je altijd schoon drinkwater bij de hand heb! Een eigen waterfles meenemen scheelt een hoop plastic flesjes kopen.
  • Zonnebril
  • Een klein reisgidsje: Zelf ben ik fan van Lonely Planet reisgidsen, deze zijn er ook in kleine formaten alleen gericht op een stad. Hier staan vaak hele leuke wandelroutes in. En tips voor jouw citytrip met bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan!
  • Paspoort of identiteitskaart: In Nederland geldt je rijbewijs al als identiteitskaart. Maar in het buitenland geldt dit natuurlijk niet. Altijd even voor de zekerheid controleren of je deze mee hebt.

#2: Locatie kiezen van je hotel of hostel

Zeker in een grote stad is een goede locatie van je hotel of hostel van groot belang. Wanneer je op een goede locatie zit kan je jezelf gemakkelijk verplaatsen door een stad. Waar kan je het beste op letten tijdens het uitzoeken van een hotel of hostel tijdens een stedentrip?

  • De wijk: Zoek van te voren uit welke wijk in de stad goed staat aangeschreven. Waar zijn er leuke plekjes om te eten? De straten veilig om door de dwalen? Waar zit je net buiten de drukte? Maar toch op een relatief kort stukje lopen kan je wel de drukte opzoeken.
  • Openbaar vervoer: Hoe is het openbaar vervoer geregeld op jouw citytrip bestemming? Zit er op loopafstand een metro of bushalte? Wanneer je dicht bij een halte van het openbaar vervoer zit kan je jezelf gemakkelijk door de stad bewegen, zonder daar al te veel tijd aan kwijt te zijn.
  • Eettentjes: Wanneer je hotel of hostel geen ontbijt serveert is het altijd goed om vooraf even te kijken waar er dichtbij een bakkertje zit om een ontbijtje te scoren. Niets is minder fijn dan met een lege maag door de stad te moeten slenteren op zoek naar eten. Check hiervoor bijvoorbeeld Tripadvisor.
  • Activiteiten: Wat wil je graag doen tijdens je citytrip? Wil je veel uitgaan, zoek dan een locatie in de buurt van het uitgaansgebied. Wil je veel winkelen, zorg dan dat je in de buurt van een winkelstraat zit. Dit is al fijn om vooraf een beetje uitgezocht te hebben, ook dit kan via reisgidsen of internet.

#3: Lees je goed in over de stad

Zoals al een paar keer aangegeven in onze tips voor je stedentrip, is het handig om van tevoren al het een en ander uit te zoeken over je bestemming. Zo weet je beter waar je de beste koffie kunt vinden, wat het leukste museum is of leer je al iets over de geschiedenis van de stad. Natuurlijk kun je je ook laten verrassen, maar zeker als je maar een weekend de tijd hebt is het toch zonde als je er achteraf achter komt dat je bepaalde dingen graag nog had willen zien!

#4: Start je dag met een Free Walking tour

Tot nu toe ben ik vele stedentrip begonnen met een Free Walking tour. In de meeste grote steden worden deze tours verzorgd door locale mensen die goed Engels spreken. Vooraf aan zo een Free Walking tour moet je even op internet opzoeken vanaf welk punt de tour vertrekt en dan kan je zo aansluiten. Tot nu toe is er nog geen Free Walking tour tegengevallen. Tijdens zo een Free Walking tour loop je twee uur rond door de stad en krijg je van de local verschillende grappige, maar soms ook historische verhalen te horen. Verhalen die passen bij de stad. Na zo een Free Walking tour heb je net wat meer achtergrond informatie over de stad.

Wanneer je besluit mee te lopen met een Free Walking tour, houdt dan een beetje contant geld achter de hand. Het is een Free Walking tour, je bent niet verplicht om te betalen. Maar als jij het een fijne tour vond, wordt het gewaardeerd dat je achteraf wat geld aan de gids betaald.

#5: Huur een fiets om de stad te verkennen

De meeste Europeese steden hebben redelijke fietspaden. Zo goed als in Nederland zal je ze niet snel vinden, maar als echte fietsende Hollander kan jij in elke stad fietsen. En met de fiets kom je een stuk verder dan alleen wandelend. Daarom is het fijn om een fiets te huren als de stad wat uitgestrekt is. Sommige steden zijn erg groot, waardoor de toeristische hoogtepunten wat meer verspreid liggen, dan biedt de fiets een goede oplossing! Op die manier leer je de stad ook nog beter kennen.

#6: Loop eens de straatjes in achter de toeristische hotspots

Vaak zijn de toeristische hoogtepunten prachtige punten in een stad, maar ook hele drukke punten. En veel mensen om je heen kan weer nadelig zijn, waardoor je minder van zo een plek kan genieten. Daarom de tip: loop even door naar een straatje erachter. Daar is de stad nog even prachtig maar een stuk minder druk, waardoor je meer kan genieten. Wanneer je kiest voor een Free Walking tour, vraag dan altijd even aan de gids wat zijn of haar favoriete plekken van de stad zijn. Dit zijn vaak ook prachtige plekken die wat minder bekend zijn bij de toerist. Op deze manier heb jij een uniekere en rustigere ervaring in de stad. En kan je tips voor je stedentrip inwinnen van een local, extra leuk!

Daarnaast is het ook altijd verstandig om naar de toeristische plekken te komen op momenten dat er minder mensen zijn. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend zijn de meeste toeristische plekken nog rustig. Of juist tegen het einde van de middag/begin van de avond.

Meer over stedentrips?

Lees hier over een stedentrip Berlijn: buiten de toeristische trekpleisters om of kijk hier voor 7 tips & activiteiten voor een stedentrip in Athene

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *