China is het grootste land in Azië, maar toch slaan de meeste reizigers China nog over tijdens hun reis door Azië. Super zonde naar mijn idee, want het is zo’n mooi en divers land! Mocht het toch op jouw bucketlist staan, houdt dan wel rekening met de cultuurverschillen in vergelijking met het Westen. Toen ik voor het eerst in China aankwam had ik namelijk wel even last van een cultuurshock! In dit artikel vertel ik de grootste cultuurverschillen tussen de westerse en de Chinese cultuur, zodat jij hierop voorbereidt bent en zo respectvol mogelijk kunt reizen door China.
Vooraf je reis naar China
Voordat je naar China afreist moet je er wel rekening mee houden dat je een Visum moet regelen om het land in te mogen. Deze procedure kan soms lang duren, dus het is raadzaam om dit ruim op tijd voor je vertrek te regelen. Je kan kiezen om een bezoekje aan de ambassade in Den Haag te brengen, maar je kan ook een extern bedrijf inschakelen die voor jouw je visum regelt.
Daarnaast is het ook zo dat in China het gebruik van Google, Facebook, Instagram en Whatsapp niet mogelijk is. Deze apps zijn niet toegankelijk in China. Wil jij toch gebruik maken van deze apps dan is het raadzaam om een VPN app te downloaden. Deze app zorgt ervoor dat je internetgebruik omgeleid wordt, zodat jij in China wel gebruik kan maken van deze apps.
Let op: op dit moment (maart 2020) is het reisadvies naar China negatief vanwege het Corona virus. Houdt het reisadvies goed in de gaten wanneer je een reis naar China plant op dit moment.
Verschil #1: Het uiterlijk
- Uiterlijk: Ik ben iemand van 1,80 en heb lange blonde haren. Ook al denk je dat China een land is wat steeds meer betrokken raakt bij westerse invloeden, mijn uiterlijk gaf veel bekijks. Dit merkte ik vooral doordat mensen stiekem foto’s van mij samen met mijn vriend probeerde te maken. Soms kregen wij ook de vraag of mensen met ons op de foto mochten. Ook wilde mensen mij soms aanraken. De gemiddelde Chinees is klein van stuk en hebben minder zichtbare jukbeenderen. Na wat gesprekken in gebrekkig Engels kwamen wij erachter dat de meeste mensen erg onder de indruk zijn van de aanwezige jukbeenderen en de kaaklijn bij de westerling.
Verschil #2: De gesproken taal
- Taal: Engels spreken kunnen de meeste Chinese echt niet. Menukaarten zijn onleesbaar, tenzij er plaatjes bij staan. Wij gebruikte veel Google Translate als app om toch achter de gerechten te komen op de menukaart. En wanneer Google even niet werkt, kom je ver met handen en voetenwerk! Want de Chinese tekens, die zijn echt moeilijk van elkaar de onderscheiden en te begrijpen voor de westerling.
Verschil #3: De manieren en gebruiken
- Voordringen. Het is in de Chinese cultuur gebruikelijk om voor te dringen in een rij. In de westerse wereld is het gebruikelijk om te wachten op je beurt en achteraan in de rij aan te sluiten. Dit is niet het geval in China. In elke rij waar je terecht komt is de kans groot dat mensen voordringen of een poging doen om voor te dringen.
- Dicht op je staan. In China zijn de mensen erg gewend om dicht op een ander te staan. Dit is in de westerse wereld niet echt gebruikelijk. In de westerse wereld is persoonlijke afstand gebruikelijk. In China voel je de mensen zowel achter je als voor je dicht tegen je aan staan. Dit is in het begin erg wennen. Echt onveilig heb ik mij daarin tegen niet gevoeld. Iedereen wordt in het land constant door allemaal camera bewaking in de gaten gehouden.
Verschil #4: Hygiëne
- De wc. De meeste wc’s in China zijn hurk wc’s of soms ook meer richting een gat in de grond. Dit is even wennen als vrouw zijnde. Wil je liever een westerse wc pot, dan moet je kiezen voor het invalidentoilet als die er is. Neem vochtige toiletdoekjes mee, alcoholgel en een rol wc-papier. Het is niet gebruikelijk dat er wc-papier aanwezig is op het toilet. Ook kunnen de toiletten in sommige gevallen erg smerig zijn, dit zijn voornamelijk de openbare toiletten. Immers met wat voorbereidingen is een Chinese toilet prima te overleven!
- Boeren en smakken. Het is gebruikelijk in de Chinese cultuur om boeren te laten. Na het eten en na het drinken. Daarnaast is het ook gebruikelijk om tijdens het eten en drinken te smakken en te slurpen. Terwijl in de westerse wereld deze manieren eerder gezien worden als onbeleefd is dit in China heel normaal.
- Spugen/ rochelen op straat. Net als boeren en smakken is het de normaalste zaak van de wereld om te spugen en te rochelen op straat. Dit is vooral in het begin zeker wennen!
Verschil #5: De lokale keuken
- In China wordt alles van het dier gegeten. Het is gebruikelijk in de Chinese cultuur om alle onderdelen van het dier te verwerken in het eten. Op zich natuurlijk erg duurzaam, maar vind je dit geen fijne gedachten dan kun je ook prima vegetarisch eten in China!
- Eten met stokjes. Al het eten wordt gegeten met stokjes. Rijst, noedels, vlees enzovoort. Bij soep krijg je er wel een lepel bij. Na een aantal dagen in China kan jij als westerling ook gewoon met stokjes eten. Oefening baart kunst!
Samenvattend, als je rekening houdt met de bovenstaande verschillen wordt de cultuurshock iets minder groot. Verder is China een prachtig land met veel diversiteit in de Chinese cultuur en is land waar je heerlijk op reis door kan!
Meer over China?
Lees hier over een bucketlist goal; wandelen over de Chinese muur of kijk hier voor de 5 must do’s in de wereldstad Shanghai (China).