Shanghai in China, een aantal jaren terug nog een klein vissersdorpje langs de Huangpu Jiang rivier. Nu uitgegroeid tot een van de grootste metropolen van de wereld! Een mega stad. Maar is zo een mega stad nou wel leuk om te bezoeken? Is het een stad om te bezoeken als backpacker? Wat mag je echt niet missen in zo een metropool? Ik geef je een aantal tips van dingen die jij echt niet mag missen bij een bezoek aan Shanghai in China!

Skyline Shanghai

Handig om te weten voordat je naar China reist

Als je naar China wil reizen houdt er dan rekening mee dat je veel formulieren moet opsturen naar de Chinese ambassade wil je een visum krijgen. Je kan niet vrij spontaan beslissen om naar China te gaan, er gaat wat tijd zitten in het aanvragen van een visum.

Hoe kom je in Shanghai, China?

Vliegtuig

Shanghai heeft een groot en modern vliegtuig met veel internationale vluchten. Vanuit Amsterdam kan je rechtstreeks vliegen op Shanghai. Ook vanuit andere bestemmingen kan je gemakkelijk met het vliegtuig naar Shanghai.

Trein

Shanghai heeft een treinstation met veel verbinden in van Chinese treinen. De treinen in China zijn modern en hogesnelheidstreinen. Zelf ben ik met de trein vanuit Beijing naar Shanghai gegaan en in een uurtje of 5 aangenaam reizen kwamen wij aan in Shanghai. Wel is het aan te raden om vooraf je treinticket al te reserveren. Ten eerste omdat alles in Chinese tekens staan en de mensen nauwelijks Engels spreken. Dus je hebt wel echt last van een taalbarrière. Ten tweede kan het voorkomen dat de trein helemaal vol geboekt is en dat je niet direct een ticket naar keuze kan kopen. Via deze site hadden wij vooraf onze treinreis al treintickets geboekt.

Verblijf tip Shanghai:

Tijdens ons bezoek aan Shanghai verbleven wij in het Phoenix hostel. Vanaf dit hostel kon je lopend naar The Bund en de locatie is vlakbij metrohaltes. Vlakbij een metrohalte zitten is erg fijn in zo een grote metropool, want de afstanden binnen de stad kunnen erg groot zijn!

5 must do’s in Shanghai, China

#1 – Flaneren langs The Bund

Wanneer je Shanghai online opzoekt, kom je al snel de beroemde skyline tegen. Deze skyline kan je bewonderen vanaf The Bund. Een boulevard langs de rivier. Met aan de overkant het welbekende uitzicht! Om echt optimaal van het uitzicht te kunnen genieten is het aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan. Ten eerste is het dan nog niet erg druk. Ten tweede zijn er ‘s ochtend vroeg groepen Chinese rondom The Bund ochtendgymnastiek doen. En dit is erg vermakelijk om naar te kijken! Daarnaast is het ook een tip om The Bund in de avond te bezoeken. De skyline is dan prachtig verlicht en een soort van lichtshow is er aanwezig! Op deze manier komt de skyline nog indrukwekkender over. Samenvattend moet je The Bund eigenlijk twee keer bezoeken, vroeg in de ochtend en wanneer de zon onder is!

#2 – Shanghai Old City en de Yu Garden

Ondanks dat Shanghai is uitgegroeid tot een metropool, is er nog wel een oud centrum gebleven. Een centrum, Old City, met authentieke Chinese gebouwen en kleine marktkraampjes. Drukte van lokale mensen en toeristen. Je hebt even het gevoel alsof je in het oude Shanghai loopt. Midden in Old City is de Yu Garden aanwezig. Dit zijn prachtige aangelegde tuinen met water waar schildpadden en kooikarpers zwemmen. Wanneer je in de Yu Garden loopt zie je om de tuinen heen de hoge gebouwen van Shanghai, zodat je niet kan vergeten dat je midden in een mega stad loopt. De contrasten tussen Old Town en de Yu Graden zijn groot, maar dat maakt het juist zo leuk.

#3 – Het (klein) Venetië van China

Als je nog meer authentiek Shanghai wil ontdekken is er de mogelijkheid om met de bus (een roze bus met Chinese tekens) naar Zhujiajiao Ancient Town te nemen. Ook wel bekend als het (klein) Venetië van China. Een prachtig dorpje gelegen langs rivieren en slootjes, met marktjes en authentieke huisjes op de kade. Over de sloten varen bootjes waar je als toerist een tochtje mee kan maken. Ja, je krijgt wel het gevoel alsof je in Venetië bent. Kortom, het bezoeken van Zhujiajiao Ancient Town is het avontuur met het openbaar vervoer meer dan waard!

#4 – Wandelen tussen de wolkenkrabbers op Pudong.

Met de pont kan je oversteken naar het eiland Pudong. Dit eiland is in een aantal jaren omgetoverd vol met hoge wolkenkrabbers. Wanneer je daar tussen al de hoge kantoren loopt voel je je even heel erg klein. Het is mogelijk om de Oriental Pearl Tower te bezoeken. Maar je kan ook kiezen om de Shangai Tower te bezoeken. Deze torens zijn beide te beklimmen en het verschil is dat de Oriental Pearl Tower een glazen vloer heeft en wanneer je op deze vloer staat zie je hoe de stad er vanaf hoog boven de grond uit ziet! Zelf hadden wij de pech dat er lange wachtrijen waren om naar boven te komen. Zorg dat je op tijd in de rij staat, zodat het wachten beperkt wordt.

#5 – Waan je even in Frankrijk

De wijk genaamd French Concession was een vroegere concession van Frankrijk. Jarenlang was deze wijk in Shanghai China belangrijk voor de handel met Frankrijk. En deze Franse invloeden zijn in de wijk nog aanwezig. Tijdens het lopen voor deze wijk is het vooral goed naar boven kijken, naar de prachtige gebouwen. Het is een prachtige wijk om door heen te lopen. In de deze wijk zijn de Franse invloeden nog zichtbaar tussen de ook sterk aanwezige Chinese invloeden. Er zijn veel markten en kleine winkeltjes. Het is een mooie combinatie van de Chinese cultuur met nog een klein beetje westerse invloeden.

Bonustip: must eat – Dineren met een Hot Pot

Wanneer je graag bij een keten wil gaan eten, maar met een unieke ervaring dan moet je naar Haidilao Hot Pot. Alles is in het Chinees, maar gelukkig is de menukaart met plaatjes en daar kom je een heel eind mee. De bedoeling van een Hot Pot is dat je je eigen gekozen gerechtjes zelf kookt in kokend heet water met olie. Deze olie heeft zelf gekozen smaken. Het lijkt een beetje op kaasfondue, maar dan net een beetje anders. Het is erg leuk en vooral erg lekker om te eten!

Kortom, Shanghai is een mega stad in China, maar erg gevarieerd. Je kan authentiek Shanghai opzoeken in Old City en French Concession. Daarnaast kan je heerlijk flaneren langs The Bund en genieten van de skyline van het moderne Shanghai. Ook is het mogelijk om naar Zhujiajiao Ancient Town te gaan om nog meer het authentieke China te ervaren. Een bijzondere stad om te bezoeken!

Meer over China?

Lees hier verder over de 5 verschillen tussen de westerse en de Chinese cultuur of kijk hier voor wandelen op de Chinese muur.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *