Als reisbloggers reizen we veel en vaak, maar geen bestemming was zo bijzonder als Namibië. Waar wij bij Afrika ooit uitsluitend aan safari’s dachten, is Namibië zo ontzettend veel meer dan dat. Van uitgestrekte zandduinen tot kamperen op een vulkaan, van een self-drive safari tot scheepswrakken aan de kust, van berghikes tot de Afrikaanse Grand Canyon. Een rondreis door Namibië hoort bovenaan jouw bucketlist en gastblogger Maartje deelt 15 redenen waarom!
Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!
15 redenen om een rondreis door Namibië te maken
#1 De ultieme kampeer- en roadtrip
Afrika associeer je misschien niet direct met een roadtrip. Think again! Een roadtrip is juist dé manier om Namibië te verkennen tijdens een rondreis. De wegen waren van betere kwaliteit dan we hadden verwacht, maar onze 4×4 hebben we ook een paar keer hard laten werken op rotsachtige bergpaadjes. De views on the road waren geweldig en de ritten door het uitgestrekte landschap blijven je voor altijd bij. Je maakt jouw trip helemaal compleet door ook te kamperen. Wij huurden een 4×4 mét daktent, echt een bucketlistervaring!

#2 Zandduinen en vleis in Sossusvlei
Hét beroemde instagramplaatje van Namibië is dat van de Sossusvlei. De Sossusvlei is een nationaal park van eindeloze zandduinen, zoals je je een klassieke woestijn voorstelt. Beklim de zandduinen voor een spectaculair gezicht, vooral rond zonsopkomst. Tussen die zandduinen liggen een paar ‘vleis’ verscholen, waarvan de Deadvlei het allermooist is. Het gezicht van de witte kleigrond, rode zandduinen én de silhouetten van versteende acaciabomen is spectaculair mooi.

#3 Ghosttown Kolmanskop
Verlaten dorpen en gebouwen hebben altijd iets spookachtigs en Kolmanskop is daar het ultieme voorbeeld van. Deze verlaten mijnstad vlakbij Lüderitz wordt langzaam opgegeten door de woestijn. Het woestijnzand komt inmiddels via alle deuren en ramen naar binnen. Ooit was dit de plek waar kostbare diamanten werden gevonden en die rijkdom zorgde voor luxe als een ijsfabriek, een kegelhal en een eigen ziekenhuis. Toen ergens anders nog mooiere exemplaren te vinden waren, werd het dorp verlaten en aan de woestijn overgeleverd. Nu kan je er als reiziger de tofste foto’s schieten en een interessante rondleiding volgen tijdens je rondreis door Namibië.

#4 Self-drive safari in Etosha
Er zijn maar weinig landen waar je zelf zonder gids op safari kan en daar hoort Namibië bij. In het nationaal park Etosha is een self-drive safari de norm en ga je met jouw huurauto dus zelf op pad om leeuwen en olifanten te stoppen. Je maakt jouw safari helemaal compleet door op een van de campings in Etosha te overnachten. Kies voor een luxe cabin of zet een (dak)tent op!

#5 Een roadtrip langs de Skeleton Coast
De westkust van Namibië wordt in het noorden de Skeleton Coast genoemd. Dat klinkt onheilspellend en dat was het ooit ook, toen hier talloze schepen op de kust sloegen. Nu is het een gebied met uitgestrekte vergezichten, zandduinen, zoutvlaktes én scheepswrakken. De South West Sea, de Winston en de Zeila zijn nog steeds te bewonderen en makkelijk toegankelijk vanaf de weg. Overweeg ook om tijdens je rondreis door Namibië een nacht aan de Skeleton Coast door te brengen in het uiterste noorden bij Torra Bay of Terrace Bay.

#6 De grootste zeeleeuwenkolonie bij Cape Cross
Je ruikt ze eerder dan dat je ze ziet. Bij Cape Cross vind je de grootste zeehondenkolonie van Afrika. Dat betekent zeehonden overal waar je kan kijken. Naast elkaar, over elkaar. Wij waren hier in januari en toen was het kraamtijd, dus werden we ook nog eens getrakteerd op het gezicht van duizenden zeehondenbaby’. Cape Cross is een ideale dagtrip vanaf de Skeleton Coast of Swakopmund. Je kan met je huurauto tot vlakbij de kolonie rijden. Via een houten loopbrug met omheining kan je daarna deels tussen de zeehonden lopen.

#7 De oudste planten ter wereld
Heb je ooit van de Welwitschia gehoord? Waarschijnlijk niet, want deze bijzondere plant komt vrijwel alleen in Namibië voor. De Welwitschia is de oudste plant ter wereld: ze kunnen wel 2000 jaar oud worden! Ze overleven op de meest onmogelijke plekken in de Namibische woestijn en hebben daarom een enorm wortelstel om toch aan water te komen. Kom dus vooral niet te dichtbij om die wortels niet te beschadigen. De meeste én de oudste Welwitschia vind je vlakbij Swakopmund, langs de Welwitchia Drive. Deze rondrit leidt je langs nog meer indrukwekkende natuurfenomenen met de bijzondere Welwitschia-planten als eindpunt.

#8 Het Duitse Swakopmund
Vrijwel ieder land in Afrika heeft koloniale invloeden gekend en zo heeft Namibië onder invloed van Duitsland gestaan. Het resultaat? Duitse namen – Lüderitz, Windhoek – én Duitse steden. Swakopmund is hier het beste voorbeeld van. Het is even alsof je bij onze oosterburen rondloopt. De architectuur is Duits en op het menu van het brauhaus staan schnitzels, braadworsten en bier. Weer even iets anders tijdens een rondreis door Namibië. Prost!

#9 Kamperen op de Brukkaros-vulkaan
Dit is echt zo’n bucketlistitem waarvan je niet dacht dat je het in Namibië zou kunnen verwezenlijken. Dit is ook echt een hidden gem waar maar weinig reizigers vanaf weten en in reisgidsen is hier vaak niet meer dan een zin aan gewijd. De krater van de Brukkaros is zo groot dat je die vanaf het vliegtuig al kan zien. Met een 4×4 kan je bijna tot de top komen, waar een oude camping is. Voorzieningen zijn er dus niet meer – tip: neem veel, heel veel water mee – maar hier kan je nog wel wildkamperen. Maak vanaf daar een hike door de krater en naar de top met de resten van de oude observatoria. Val vervolgens in slaap met de mooiste sterrenhemel die je ooit zal zien.

#10 Kanoën in Noordoewer
In het droge Namibië is maar één rivier waar altijd water staat: de Oranjerivier bij Noordoewer. Deze rivier loopt tussen Namibië en Zuid-Afrika in, dus op het water ben je eigenlijk in twee landen tegelijk. Vanaf Noordoewer worden meerdaagse kanotochten over het water georganiseerd, maar je kan ook een dag of dagdeel het water op met een gids. Voor vogelliefhebbers is dit een absolute must tijdens je rondreis, want je ziet nergens in Namibië meer vogels dan hier.

#11 Berghikes in de Naukluft-bergen
Niet ver van de Sossusvlei en daarom vaak door het reizigers over het hoofd gezien heb je het nationaal park Naukluft. In de bergen hier kan je fantastische hikes maken. Kies voor de officiele NWR-camping bij Naukluft, waar je ook uitleg en kaarten krijgt van de verschillende routes. De makkelijkste is de Olive Trail. Je hiket dan eerst lange tijd bergopwaarts voor een prachtig view from the top. Daarna daal je af een soort canyon in en klauter je daar doorheen terug naar het startpunt. Houd je ogen open voor mountain zebra’s en apen.

#12 Overnachten in het Namib-park
Tussen Swakopmund en de Sossusvlei ligt een weinig bezocht, maar prachtig nationaal park: het Namib. Hier kan je zonder safari wild spotten, maak je prachtige hikes en geniet je van spectaculaire vergezichten. Ook de Welwitschia Drive met de bijzondere Welwitschia-planten ligt in dit park, vlakbij Swakopmund. Een bezoek aan het Namib-park maak je pas echt compleet door hier te kamperen. Echt voorzieningen zijn er niet, maar de aangewezen kampeerplekken hebben vrijwel allemaal een braai om te barbecueën en een picknicktafel. De mooiste kampeerplekken vind je bij Mount Bloedkopje, de rock arch bij Tinkas en de zandduinen bij Homeb.

#13 De peninsula bij Lüderitz
Het kleine kustplaatsje Lüderitz wordt niet veel bezocht en dat is jammer. Om de hoek heb je namelijk het spookdorp Kolmanskop én een prachtige peninsula. Deze peninsula heeft strakblauw baaien – zwemmen in het ijskoude water is niet aan te raden –, uitzicht op pinguïnkoloniën, vuurtorens, roze meren en indrukwekkende fjorden. Over de peninsula loopt een normale rondweg, waar je met jouw huurauto kan rijden. Maar met een 4×4 kan je ook off road naar de mooiste plekjes!

#14 Unieke natuurfenomenen
Ik noemde al de safari in Etosha, uitgestrekte zandduinen, vleis met oude accacia’s, enorme zeehondenkolonie en unieke Welwitschia-planten, maar Namibië heeft zo veel meer natuurschoon! Wat dacht je van een versteend bos uit de prehistorie en van vulkanische orgelpijpen in de buurt van de stad Khorixas? Of van de kwetsbare lichen op stenen langs de kust, een combinatie van een alg en schimmel? Of de kokerbomen, een boomvariant van de aloë vera? Of de giant’s playground, waar de natuur rotsblokken heeft gestapeld als kinderblokken van een reus?

#15 De Fish River Canyon
Last but not least van de 15 activiteiten tijdens je Namibië rondreis: de Fish River Canyon! Dit zou op de Grand Canyon in de VS na de grootste ter wereld zijn, maar daarover bestaat discussie. Duidelijk is in ieder geval wel dat ook deze Namibische canyon immens groot is. Met een 4×4 kan je langs de rand rijden en genieten van fantastische uitzichten over de bochtige canyon. Naar beneden kan je alleen met een permit voor een vijfdaagse en loodzware hike door de canyon.

Meer lezen over Afrika?
Lees hier over 8 activiteiten en bezienswaardigheden op tropisch Zanzibar of kijk hier voor 6 activiteiten en bezienswaardigheden in magisch Marrakech.

Gastauteurs info
Schrijfster: Maartje
Instagram: @theorangebackpack.nl
Website: www.theorangebackpack.nl
Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!